EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атина настоява за "европейско решение" на проблема

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атина настоява за "европейско решение" на проблема

mail09:57 | 25.03.2010прегледи 498 коментарикоментари 1


До късно снощи са продължили трескавите консултации между Брюксел, Париж и Берлин, за да може да бъде постигнато споразумение относно механизма за оказване помощ на Гърция, както и на всяка друга страна от еврозоната, изправена пред невъзможността да обслужва държавния си дълг, пише днес гръцкият в. "Катимерини".  
Изданието твърди, че ролята на МВФ относно помощта за Гърция е разединила европейците. Премиерът Георгиос Папандреу снощи се е срещнал с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу преди насрочената за днес среща на върха на ЕС в Брюксел, на която ще се обсъжда вариант за подпомагането на Гърция за излизане от кризата.
Атина настоява за "европейско решение" на проблема, но в. Етнос" твърди в коментар, че ЕС вече е взел решение и  Гърция ще бъде хвърлена в прегръдките на МВФ, тъй като германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози са се договорили за това. Меркел дори заплашила Саркози, че ще предизвика срив във френско-германските отношения, ако Париж продължава да се застъпва за оказването на помощ на Гърция от ЕС.
В. "Експрес" пише, че истински "трилър" се разиграва в Брюксел и че до късно снощи президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой се е опитвал да свика преди сесията на върха извънредна среща на ръководителите на страните от еврозоната, на която да бъде обсъден гръцкият проблем. 
"Спасяват" ни, без да плащат, а в дъното ни чака МВФ", коментира в. "Пондики".
В. "Ники" пише, че на фона на ширещите се слухове за "контролиран фалит" на Гърция в момент, когато тя се бори за оцеляване, премиерът Папандреу е в Брюксел с надеждата, че ще бъде постигнато "европейско решение", въпреки че настроенията спрямо Гърция продължават да са негативни и че премиерът тръби навсякъде, че Гърция не желае нищо друго, освен такова решение от ЕС, което да не оставя място за никаква намеса на МВФ.      
Новата икономическа стратегия 2020 на съюза е посочена като централна тема на днес пролетен Европейски съвет. Очакванията, обаче, са търсенето на изход от кризата в Гърция да измести централната тема на дневния ред.
На двудневната среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз България ще бъде представена от министър-председателя Бойко Борисов.
Задачата е да се набележат мерки за ускоряване на икономическия растеж с оглед на осигуряване на по-широка трудова заетост - важен момент в стратегията 2020.



 
Коментари
 
+++ - 25-03-2010 г. 10:55:29

Има една поговорка в арабските държави: "С грък като се ръкуваш, трябва да си погледнеш ръката дали всички пръсти са на място"...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg