EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ателие с вълна в „Дивата ферма“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ателие с вълна в „Дивата ферма“

mail09:00 | 03.05.2013прегледи 1589 коментарикоментари 0


Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма“, част от мрежата на „Новото тракийско злато“, в с. Горно поле, Община Маджарово от 6 до 8 май.

Уменията да се работи с вълна и конкретно с каракачанска вълна и да се направят чанти, шапки, бижута и всякакви възможни декорации ще бъдат показани от Сесил Бустен (Холандия) и Надежда Филипова (България) пред местни хора и туристи. И двете имат богат опит в работата с вълна.
След като близо 15 години е работила като дизайнер на костюми, през 2006 година открива магията на древното изкуство на плъстене. „Учех се сама и следвайки собствения си инстинкт започнах да правя триизмерни безшевни предмети от нишките и влакната. Много скоро открих, че тази техника позволява неограничена свобода в творческия процес. Това важи да всички материали, с които работя: вълна (от овце, кози, камили и др.), коприна, лен, коноп и др. Щом се използва определено количество вълна, могат да бъдат захващани влакна от други суровини и накрая да се постигне голямо разнообразие от продукти. Обичам невероятната повърхност на филца, която сякаш те моли да я докоснеш“, обяснява Сесил. Наскоро тя е открила ново предизвикателство: работата с каракачанска вълна. Вълната на каракачанската овца е груба, но предлага по думите на Сесил нови художествени и технически възможности.zoom_sss
Надя е преводачка по професия, но е тотално обсебена от вълната и плъстите. Тя е пленена от многофункционалността на материала и технологията: еднакво добри за черги, чанти, покривки за маса, бижута и дори фини булченски рокли. Величае тяхната простота: нужни са само руно вълна, топла вода и сапун, много здрави ръце и упорство. Нейните плъсти се характеризират с изчистени форми, функционалност и естествени цветове. Обожава чантите. Надя е сигурна, че всеки, който види колко близо до природата и лесен е процесът на плъстенето на вълна, ще се запали.zoom_sss
Дори и да не се включите пряко в работата на ателието, ще можете да наблюдавате работата на двете майсторки и как те предават опита си на местните хора. В трите дни на ателието ще имате възможност за приятно прекарване в Източните Родопи: разходки в района, конна езда, кану по Арда и други забавления, които „Дивата ферма“ предлага на своите гости.
Ателието е все още отворено за записвания: http://bedandbirding-rhodopes.bg/karakachanska-vulna-atelie.html
zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg