EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атака:По-нисък ДДС за български производители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атака:По-нисък ДДС за български производители

mail15:45 | 31.01.2014прегледи 1121 коментарикоментари 0


Въвеждане на намалена ставка на ДДС само за българските производители е нарушение на конкуренцията и дискриминация към производителите от останалите държави от ЕС.
Това каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на кръгла маса в парламента, на която се обсъждат законови промени, предложени от "Атака", за намаляване на ДДС върху хранителните продукти, произведени на територията на България, на 10 на сто.
Според Петкова намаляването на ДДС не е най-ефективният инструмент за стимулиране на българските производители. По думите й ЕК обмисля да се отменят преференциалните ставки, защото са предпоставка за данъчни измами. Депутатът от "Атака" Илиан Тодоров посочи, че намаляването на ДДС ще облагодетелства всички български производители в България и ще доведе до увеличаване на покупателната способност. Според него в България минималната работна заплата е най-ниска в ЕС, а българите са принудени да плащат един от най-високите ДДС. Той посочи, че производителите на хранителни продукти от ЕС са облагодетелствани спрямо българските заради размера на получаваните субсидии, което поставя българските земеделци и животновъди в неконкуретно положение.
Повечето от производителите, които участваха в кръглата маса, подкрепиха предложението за намаляване на ДДС, но и поискаха равни условия с останалите земеделски производители в ЕС. Според Благо Джиев от асоциацията на птицевъдите, ДДС върху птичето месо в Полша е 3 на сто, а у нас е 20 на сто. Влизат и ни мачкат, а ние сме еталон за качество, коментира той и допълни, че така се стимулира и контрабандата.
Ангел Вукодинов от асоциацията на зърнопроизводителите коментира, че важното е да има равни субсидии, независимо от размера, равни данъци, равни ставки на ДДС с останалите производители от ЕС, за да бъдат поставени българските производители при равни условия с тях. Той посочи също, че е необходим закон за браншовите организации и допълни, че отдавна е подготвен такъв, но все още не е приет. Пламен Грозданов от "Произведено в България" също посочи, че почти всички настояват за намалени ставки, но отбеляза, че това поражда и други въпроси като например защо да има по-нисък ДДС само за хранителните продукти, а не и за лекарствата и учебниците. Той изброи част от основните проблеми на българските производители, сред които измамите с ДДС и нерегламентираният внос.


източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165