EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атака не успя с одържавяване на ЕРП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атака не успя с одържавяване на ЕРП

mail13:45 | 06.02.2014прегледи 1133 коментарикоментари 0


Парламентарната Комисия по енергетика отхвърли проекторешение за преобразуване на електроразпределителните предприятия /ЕРП/ в дружества с преобладаващо държавно участие. Предложението беше внесено на 20 ноември 2013 г. от председателя на ПГ на Партия „Атака” Волен Сидеров и група народни представители.

На заседанието на комисията вчера Сидеров предложи проекта за решение, като се обоснова, че то е продиктувано от българския национален интерес. Тези дружества бяха продадени на далеч под тяхната пазарна цена и за нас от „Атака” това беше сделка, извършена в нарушение на интересите на България, каза той и допълни, че след продажбата услугите за гражданите са се влошили, цената на тока се е покачила и няма изгледи тази тенденция да се обърне.

Връщането на дружествата в държавни ръце, реформирането им в предприятия с преобладаващо държавно участие би върнало в България огромните печалби, които се изнасят от страната, каза още Сидеров. През 2011 г. трите дружества ЧЕЗ, EVN и Енергопро са изнесли от България 3 милиарда 872 милиона лева, добави той. За да се поправи това изкривяване, предлагаме на Народното събрание да възложи на правителството да вземе мерки, с които да върне в български ръце тези дружества и съответно печалбите от тях, каза лидерът на „Атака”. По думите му има достатъчно основания правителството да отнеме лицензите им.

Явор Куюмджиев от Коалиция за България отбеляза, че през последните години компаниите-собственици на ЕРП-та в много случаи се държат с българските граждани като с трета категория хора. Макар и да мога да се съглася с някои от констатациите на вносителите, според мен трябва да се запази това, което сме успели да създадем за последните 25 години, а именно пазарната икономика, подчерта той. През последните години не веднъж сме заявявали, че трябва да се предприемат мерки срещу ЕРП-тата, включително и обратно изкупуване на продадените преди време дялове, каза Явор Куюмджиев. Смятаме, че това е възможно, въпреки че предишното управление продаде дори миноритарните дялове от ЕРП-тата и то на цени до три пъти по-ниски от първоначално постигнатите, посочи той и подчерта, че това трябва да бъде направено по пазарни механизми.

Депутатът от Делян Добрев заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи проекторешението и подчерта, че дейността на ЕРП-тата е регулирана от ДКЕВР и ако има проблем, трябва да се види дали държавната комисия си върши добре работата. Той припомни, че през май 2013 г. от ГЕРБ е внесен проект за промени в Закона за енергетиката, с който се предлага съставът на регулатора да се избира с мнозинство от две трети от народните представители. Ако това беше прието, нямаше да сме свидетели на смени в състава на регулатора, продиктувани от политически натиск за намаляване на цените на електроенергията, каза Делян Добрев.

Рамадан Аталай от ДПС отбеляза, че народните представители от комисията трябва да бъдат много внимателни с решението, предвиждащо обратно изкупуване от държавата на ЕРП-тата. Според него държавата като орган, който контролира, наблюдава и определя цените на естествените монополи, трябва да си свърши работата. Не може да гоним инвеститорите от България без да сме си свършили нашата работа, допълни той.

/източник, снимка:НС

 

 

 

 


Тагове: ЕРП, Атака
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg