EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Асоциация „Полимери“ против такса "торбичка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Асоциация „Полимери“ против такса "торбичка"

mail14:30 | 26.09.2012прегледи 442 коментарикоментари 0


Българската асоциация „Полимери” изпрати петиция до българския премиер, в която тя се обявява против влизането в сила от 1 октомври на изменения и допълнения в „Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци“. Според нея 1 октомври 2012 г. всяка полимерна торбичка ще бъде облагана с потребителска такса за 2012 г. в размер на 35ст., за 2013 г.- 45 ст. и за 2014 г.- 55 ст.
От асоциацията твърдят, че промените в досега действащата наредба са приети без диалог и съгласуване с браншовата организация. „С прилагането на този документ не само няма да се подобри екологичната среда, но и ще й се нанесат непоправими вреди. Освен това от един работещ отрасъл от българската индустрия по време на криза ще се закриват фирми и освобождават хиляди трудещи се българи.”, се казва в петицията.
БАП организира и провежда информационна кампания „Защо българските полиетиленови торбички?”, в хода на която информира българското общество за нецелесъобразността на приетите промени в наредбата, по отношение на опазването на околната среда и високата социална цена, която ще плати българската икономика и българският потребител.
В своите искания Българска асоциация „Полимери“ настоява:

• Министерският съвет да отмени приетото в този й вид „Изменение и допълнение на наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци“ или да отложи прилагането й до създаване на условия за ефективно разделно събиране, рециклиране и компостиране на пластмасовите отпадъци.
• Министерството на околната среда и водите да организира широк обществен дебат по предлаганите промени в Наредбата, в резултат на който да се изготви обстоен анализ на екологичния, икономическия и социалния ефект от нейното прилагането.
• Общините, подпомогнати от МОСВ, по-строго да следят и изискват повишаване на ефективността на системата за разделно събиране от организациите, извършващи тази дейност.
• Народното събрание да разработи и подготви законодателни промени, ангажиращи населението да спазва определени норми за разделно събиране на отпадъците, вместо налагането на забрани и рестрикции на дадени продукти.
• Агенция „Митници“ и НАП да засилят контрола при внос на полиетиленови торбички, особено от Китай и Тайланд, както и да се засили контрола на пазара за нелоялна конкуренция.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg