EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АСЕАН - пазар от 600 милиона души

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АСЕАН - пазар от 600 милиона души

mail10:30 | 29.04.2013прегледи 489 коментарикоментари 0


В столицата на Бруней, Бандар Сери Бегаван, започна годишната среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), предадоха световните агенции. Лидерите на девет от десетте държави от АСЕАН се събраха при закрити врата в сграда, построена специално за двудневния форум, посочва АР. На срещата не присъства само премиерът на Малайзия Наджиб Разак, който води предизборна кампания преди парламентарните избори в страната на 5 май. Лидерите на държавите от АСЕАН изразиха оптимизъм за напредъка, постигнат по амбициозния план за създаване на единна икономическа общност по модела на Европейския съюз, като противотежест на регионалната сила Китай. В същото време усилията за разрешаване на морските спорове между страни членки на организацията в Южнокитайско море удариха на камък.

Според доклад 77% от работата по изграждането на общ пазар с над 600 милиона потребители - цел, поставена за първи път в план от 2007 г. - е свършена. Дипломати изразиха увереност, че крайният срок за изпълнение на задачата - края на 2015 г. - ще бъде спазен. Протекционизмът, особено в селското стопанско и сектора на услугите, забавя напредъка, предупреди обаче високопоставен филипински представител. Лидерите от АСЕАН изразиха надежда, че Китай ще приеме скоро да започне преговори за сключване на пакт за ненападение с цел предотвратяване на сблъсъци в спорните райони в Южнокитайско море. Пекин обаче не е дал за момента ясна индикация кога ще даде своето съгласие по въпроса за договаряне на т. нар. код за
поведение.

Спорните райони имат стратегическо значение и потенциално са богати на залежи на петрол и газ. Китай, който на практика претендира за почти всички тях, има териториални спорове с Тайван, Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините. АСЕАН е създадена през 1967 г, припомня ИТАР-ТАСС. Тя има 10 страни членки - Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините. В Бруней стана още ясно, че Китай и още 15 държави от Азиатско-тихоокеанския регион ще започнат идния месец първия кръг от преговорите за създаване на един от най-големите търговски блокове в света, предаде още АР. Регионалното всестранно икономическо партньорство е смятано за конкурентна инициатива на лансираното от САЩ Транстихоокеанско партньорство. В него влизат десетте държави от АСЕАН плюс Китай, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Индия. 16-те страни са с население от общо 3,3 милиарда души и на тях се пада дял от една трета от световната икономика. Американският проект включва десетина държави, но Китай не е сред тях.

Двете инициативи изваждат на показ съперничеството между Вашингтон и Пекин за влияние в Азия, отбелязва АП. Съединените щати и Китай са съответно икономика най-голямата и икономика номер две в света, а Азиатско-тихоокеанският регион се превръща в център на глобалната икономика и търговия. Представители на 16-те страни по Регионалното всестранно икономическо партньорство ще се съберат на 9 май в Бруней за петдневни преговори за очертаване на обхвата на инициативата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg