EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Асад: Алепо е освободен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Асад: Алепо е освободен

mail08:35 | 16.12.2016прегледи 2175 коментарикоментари 0


Сътрудници на руския Център за примирието са извели от източните квартали на сирийския град Алепо девет автоколони с 6 462 души, включително повече от 3 хиляди бойци и 301 ранени. Данните са за първото денонощие на операцията за евакуиране на цивилно население и бунтовници от града, предаде ТАСС.
Всички автобуси и линейки се придружават от офицери от руския Център за помирение и сътрудници на Международния комитет на Червения кръст. Колите вървят по определен коридор от квартала Салах ад Дин в Източно Алепо към района Ар рашидин-4 в западните покрайнини на града, където бунтовниците и техните семейства се прехвърлят на друг транспорт, за да продължат в провинция Идлиб.
По маршрута са разположени контролни постове. За да се избегнат провокации, руският център следи хода на операцията с дронове е уеб камери.
Сирийските власти гарантираха безопасността на всички членове на въоръжени групировки, решили да напуснат източните квартали на Алепо. Те се изтеглят към град Идлиб.

Вчера сирийският президент Башар Асад обяви, че град Алепо е освободен и приветства победата на сирийските сили над сирийските бунтовници. Той поздрави сънародниците си заради това събитие, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Искам да ви уверя, че днес се пише историята на страната, каза Асад в кратко обръщение към народа, качено в акаунта му във Фейсбук.
С освобождаването на Алепо, може да се каже, че ситуацията се промени не само за Сирия, но и за региона и за целия свят, каза Асад.
По думите му вече ще може да се говори за "преди Алепо" и "след Алепо".

Асад заяви, че за освобождаването на Алепо всеки гражданин на Сирия е имал своя принос.
Упорството и решимостта на жителите на Алепо, упорството и решимостта, демонстрирани от целия сирийски народ, доведоха до този успех, каза Асад.

Европейските лидери обещаха да изпратят храна и медикаменти на хората, останали блокирани в опустошения сирийски град Алепо, предаде Ройтерс.
Натоварени с хуманитарна помощ от ЕС камиони чакат от октомври възможност да стигнат до контролираните от бунтовници квартали в източната част на града, припомни агенцията.
На вчерашната среща на върха на ЕС германският канцлер Ангела Меркел каза, че конфликтът в Сирия е "позорен" и изрази съжаление за провала на европейската дипломация там. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Париж работи по изготвянето на резолюция за осигуряването на коридори за хуманитарна помощ към Алепо, която ще внесе за гласуване в Съвета за сигурност на ООН.
"Русия използва многократно правото си на вето. Хайде да видим дали сега ще наложи вето на резолюция, чиято цел е хуманитарна", каза Оланд на пресконференция.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че 28-те страни ще използват всички дипломатически канали, за да може да достигне хуманитарната помощ до около 50 000 души, които все още са в Алепо.


Тагове: Сирия, Алепо
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg