EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Армани с план за компанията и след смъртта му

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Армани с план за компанията и след смъртта му

mail15:06 | 17.11.2023прегледи 820 коментарикоментари 0


Дизайнерът Джорджо Армани, който е на 89 години и продължава да е начело на модния си бизнес, е изготвил ясни правила за работата на компанията след смъртта му, съобщи Ройтерс. Собствеността ще бъде поделена между малка група хора. "Армани" вероятно няма да бъде листвана на фондовите пазари поне пет години. 

Джорджо Армани, освен изпълнителен директор, на практика е единственият собственик на бизнеса, създаден от него и от покойния му партньор през 70-те години на 20-и век. През миналата година компанията отчете 2,35 млрд. евро приходи. 

Армани няма деца, които могат да го наследят, затова около наследството на италианския предприемач има множество спекулации предвид факта, че модната индустрия е доминирана от мегакомпании за луксозни стоки. 

Съществува документ от 2016 г., съхраняван от нотариус в Милано и видян от Ройтерс, който указва начина на управление на компанията на Армани след смъртта му, както и такъв относно детайлите за съхраняване на работни места. Първият документ касае потенциалното листване на компанията, което не бива да се случва поне пет години след смъртта на Джорджо Армани, както и евнтуални сливания и придобивания. Относно модната линия, документът задава посока на "търсене на стойностен, модерен, елегантен и ненатрапчив стил с внимание към детайла и имиджа". 

Документът е следствие от среща, свикана от Армани през 2016 г. с цел установяване на нови правила за компанията, които ще влязат в сила след смъртта му. 

Очаква се наследници на Армани да бъдат неговата сестра, трима други членове на семейството, работещи в компанията, дългогодишният му сътрудник Панталео Дел'Орко и благотворителна фондация.

Според документа капиталът на компанията се разделя на 6 категории с различни права за гласуване и взимане на решения. "Армани груп" отказа коментар по темата. 

Не е ясно как ще бъде разпределена собствеността, но експертите по корпоративно управление смятат, че сроковете би трябвало да гарантират плавно преминаване към управление от страна на борд. Това е форма на организация, която редуцира несъгласията между наследниците, коментира пред Ройтерс Гуидо Корбета, професор по корпоративни стратегии от университета "Бокони" в Милано. 

Армани има по-малка сестра - Розана, две племенници - Силвана и Роберта, и един племенник - Андреа Камерана. Дел'Орко също се смята за част от семейството. Всички без Розана работят и участват в управлението на "Армани груп". Силвана и Дел'Орко ръководят дизайна и работят от десетилетия с Джорджо Армани. Според документа от 2016 г. бъдещите артистични директори на мъжката и дамската мода трябва да бъдат известни с класическите си линии в дизайна. 

Роберта е директор на връзките с ВИП клиентите и развлекателната индустрия. Камерана е директор на устойчивото развитие. 

През 2016 г. Джорджо Армани създава фондация, която засега има символична роля, но в бъдеще ще има функцията да защитава бизнеса, основан от Армани и Джорджо Галеоти. Галеоти почина през 1985 г. 

Фондацията ще инвестира в благотворителни каузи и ще представлява влиянието на Армани върху компанията, управлявайки собствеността съобразно творческите ценности и защитавайки работните места. 

В "Армани груп" работят почти девет хиляди души. 

Този документ до голяма степен напомня на завещанието на основателя на "Ролекс" Ханс Вилсдорф, който остави бизнеса си на фондация през 1960 г. 

Джорджо Армани винаги е защитавал независимостта на бизнеса си, особено след като френските мегакомпании придобиха италиански марки като "Гучи". 

Листване на пазара ще се извършва след гласуване на мнозинството на борда на директорите и пет години след началото на управлението на борда. 

Завещанието на Армани показва желанието му неговата идея за бизнеса да продължи да съществува, коментира професор Корбета. 

 БТА, снимка: архив


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg