EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Аржентина затяга колани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аржентина затяга колани

mail11:25 | 04.09.2018прегледи 619 коментарикоментари 0


Аржентинският президент Маурисио Макри обяви план за  строги икономии, предвиждащ закриването на редица  министерства, както и по-високи такси за износа. Основната цел е  да бъде намален бюджетният дефицит и да се стабилизира  икономиката на страната, изправена пред силно обезценяване на  песото, предаде АФП.

"Ние трябва да се справим с един основен проблем - да не харчим повече, отколкото имаме, да положим усилия за балансиране на държавните сметки", заяви аржентинският президент в обръщение, излъчено по обществената телевизия.

Този план бе обявен в навечерието на среща във Вашингтон, където Аржентина ще поиска от МВФ  да ускори отпускането на сумите по програма за подпомагане на третата по големина икономика в Латинска Америка.

Макри не скри, че положението е извънредно, но в същото време побърза да внесе успокоение: "Ние срещаме трудностите по най-добрия начин. Ще преодолеем кризата, като се погрижим за най-нуждаещите се".

Изнасяните суровини ще бъдат облагани с мита от 10%, а преработени продукти с близо 8 %. Износните мита са нещо лошо, много лошо, но ситуацията е извънредна и ние се нуждаем от приноса на износителите, посочи Макри, уточни ДПА. 

Макри обеща да бъдат увеличени социалните помощи, да бъдат подсилени програмите за изхранване наред с определянето на таван за цените на някои основни продукти.

Със закриването на редица министерства се очаква намаляване на бюджета и на броя на държавните служители, отбелязва АФП.

След изявлението на президента министърът на икономиката Николас Духовне уточни тези мерки: новата цел е страната да има балансиран бюджет още през 2019 година, след като целта за идната година бе 1,3% дефицит според споразумението с МВФ, сключено през юни, с което се отпускат 50 милиарда долара.

Бюджетният дефицит е намалял от 6% през 2015-а на 3,9% през 2017 година, а правителството се ангажира през МВФ да го свие до 2,7% тази година и до 1,3% през 2019 година и да го балансира през 2020 година.

От 70 години в Аржентина има хроничен бюджетен дефицит. Като намалим бюджетния дефицит, ще намалее и необходимостта от емитирани на дългови книжа. Единственият начин да бъде изградена една стабилна страна и да се изкорени бедността е да оздравим държавните си сметки, подчерта Духовне, признавайки, че са били допуснати грешки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150