EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Арестът на ДСК обезпокои пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Арестът на ДСК обезпокои пазарите

mail10:50 | 16.05.2011прегледи 607 коментарикоментари 0


След близо 30 часа Доминик Строс-Кан напусна комисариата в Харлем. Предсти дело. Арестът му обаче обезпокои пазарите. Опасенията са за промяна на политиката на МВФ, главно по отношение на Гърция. Вследствие еврото поевтиня. Инвеститорите за загрижени за обрата, който може да настъпи в дълговата криза в еврозоната. Атина е засегната, тъй като обвиненият Доминик Строс-Кан е близък на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, припомня Le Figaro. В неделя в Берлин шефът на МВФ трябваше да обсъди с Ангела Меркел евентуална нова помощ за Гърция, която вече получи през 2010 г. помощ в размер на 110 млрд. евро, от които 30 млрд. евро отпусна МВФ. Срещата трябваше да предшества дискусия в Еврогрупата довечера, а утре разговори в Брюксел с дневен ред финансовите проблеми на Гърция, нестабилността на пазарите, разтревожени от фалит на страната, и възможното отражение на други страни от Еврозоната. Все пак МВФ ще има представител на тези срещи и това е Немат Шафик, заместник-управляващ директор, следящ работата на МВФ в няколко страни от ЕС. Междувременно МВФ обяви, че задълженията на арестувания Доминик Строс-Кан ще поеме първият му заместник, американецът Джон Липски.
"Позорният край на Доминик Строс-Кан настъпва тъкмо в най-лошия момент за Европа", коментира бившият икономист от МВФ Есвар Прасад, цитиран от AFP. "Борбата за ръководните постове вече тихомълком е започнала и сега ще се засили", допълни той. Както повечето икономисти, той прави бляскава равносметка на дейността на бившия френски министър на финансите: "въпреки всичките си слабости, Строс-Кан беше солиден и ефикасен боец в МВФ. Той се възползва от възможността, която се появи заради кризата, за да увеличи ресурсите на фонда и да подобри неговата организация и разпределението на правомощията". Строс-Кан беше приет като цяло добре във Вашингтон. Свободните му маниери, бързият му ум, икономическите му познания и талантът му да води преговори направиха впечатление още с идването му във Фонда му през есента на 2007 г. Световната финансова и икономическа криза го изтласка на преден план на международната сцена. Много държави една след друга поискаха помощ от МВФ: Исландия, Украйна, Пакистан, Гърция, Ирландия, Португалия. Строс-Кан, чийто рейтинг не преставаше да расте в социологическите проучвания във Франция, защитаваше с убеждение ролята си на "лекар" за болните икономики. Вчера говорител на гръцкото правителство заяви, че Атина ще продължи без проблем да прилага програмата за икономическо възстановяване, решена преди скандала със Строс-Кан съвместно с МВФ. Обвинението злепоставя сериозно Фонда, който разреши отпускане на заеми за милиарди долари за страни в затруднение и изигра голяма роля за уреждане на дълговата криза в еврозоната. Арестът ще хвърли сянка върху ролята на фонда в спасителните мерки и вероятно ще има ефект върху финансовите пазари, които реагират на растящата се несигурност в Европа, отбелязва The Guardian.
Единната европейска валута се разменяше тази сутрин в Токио срещу $1,4056, срещу $1,4108 в петък вечерта в Ню Йорк. Курсът на еврото спрямо йената също спадна - до 113,61 от 113,99 йени. Котировките на петрола се понижиха силно в днешната азиатската електронна търговия след спада на курса на еврото спрямо долара и на фона на опасенията на играчите на пазара, че съдебните проблеми на шефа на МВФ могат да усложнят усилията за решаване на кризата с дълга в еврозоната. В сутрешната азиатска електронна търговия един барел американски лек суров петрол с доставка през юни понижи цената си с $1,12 до $98,53 за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море също с доставка през юни поевтиня с 88 цента до $112,95 за барел. Еврото се търгуваше за $1,4056 днес сутринта в Токио спрямо $1,4108 в Ню Йорк в петък вечерта.

Анализатори прогнозираха, че пазарът ще се страхува най-малко няколко дни от парализиране на ръководството на МВФ. Еврото е валутата, която ще пострада най-много, предвид ключовата роля, която има фондът за спасителните планове на три страни членки на еврозоната - Гърция, Ирландия и Португалия. Лисабон договори с ЕС и МВФ план на стойност 78 млрд. евро срещу ангажимента за строги бюджетни икономии, но европейските правителства трябва да го утвърдят, припомня AFP.
Експертите обаче посочват, че проблемите на един човек не могат да попречат на 17-те страни от еврозоната да се опитат да ограничат дълговата криза, която заплашва всички тях.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg