EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Арестите като антикризисна мярка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Арестите като антикризисна мярка

mail10:34 | 19.05.2010прегледи 739 коментарикоментари 0


Служител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е задържан при операция „Чиновникът”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализирана полицейска операция “Чиновникът” се провежда в столицата. Съвместната спецоперация на служители на ГД “Криминална полиция” и ГД “Досъдебно производство” се провежда под ръководството на Софийска градска прокуратура. За участие в схеми за изготвяне на финансови обосновки на проекти със средства от Европейския съюз по Оперативна програма “Конкурентоспособност” е задържан 32-годишният Е.И. – служител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Естеството на работата му давало възможност да познава алгоритъма за оценка. Той подавал информация за подходящите крайни финансови показатели и по този начин манипулирал класирането на проектите. Така, като се възползвал от служебното си положение, той получавал имотни облаги.
Спецоперацията се провежда след осеммесечно разследване на престъпните схеми, в които участвал държавният служител. В рамките на акцията се извършват процесуално-следствени действия на осем адреса в София.
По думите на министърa на вътрешните работи Цветан Цветанов пред агенция Фокус като част от акцията Арестите като антикризисна мярка в момента се проверяват всички производители на алкохол в изброените винзаводи – Карнобат, Търговище и Пещера.
 „Това, което предприемаме, е да дисциплинираме както производителите, така и дистрибуторите, които зареждат търговската мрежа. Ако се констатират тези нарушения, за които в момента имаме информация и трябва да се направят насрещните проверки, смятам, че няма пречка да бъдат отнемани и лицензи. Държавата трябва да бъде адекватна спрямо всеки, който не спазва законите и търси личната изгода, но не спазва законите” – каза Цветанов.
Министър Цветанов коментира, че  тази практика е от години. „Трябваше доста работа да свършат колегите, защото тези основни дистрибутори никой по никакъв начин не ги е притеснявал през последните години. И те въобще не очакваха, че втората половина на март и април преди великденските празници ще влезем точно в складовете на тези основни дистрибутори. Бяха намерени достатъчно големи количества алкохол, но те са една малка част от общото количество, което е заредено в търговската мрежа от тези дистрибутори. По тази причина са задържани управителите на дистрибуторските фирми, за да могат да се проведат процесуално-следствени действия, да бъдат разпитани, документацията, която тогава сме иззели, сега да бъде препотвърдено това, което тогава са казали. С насрещните проверки, които се правят с основните производители, ще можем действително да увеличим приходната част на бюджета с плащането на акцизите”, коментира Цветан Цветанов.
При специализираната полицейска операция „Мутрите”  преди ден в Ямбол са задържани ключови лица от групата на Йордан Баката, известни в града с прилагането на силови подходи, изнудване, рекет, купуване на гласове.
„Прави впечатление, че напоследък, задържаните са се профилирали в прехвърляне на партиди за пенсионно осигуряване, като заверките са правени в кметството на село Окоп, община Тунджа”- коментира пред агенция Фокус министър Цветанов.
„Задържани са кметът на село Окоп - Георги Георгиев, Йордан Баката, Николай Солингена, Георги Мъката, Георги с прякор Фильо, Георги – Шако, Росен Черния и Димитър Пичко.” – уточни още вътршният министър.
При обиските и претърсванията са намерени списъци на избирателни секции.
Също вчера (18 май ) при специализирана полицейска операция в Кюстендил са задържани около един тон контрабанден алкохол и цигари с бандерол с изтекъл срок. При друга операция в микробус в Пловдив са намерени десет мастербокса контрабандни цигари. Проверките продължават.
На 15 май бяха проведени няколко специализирани операции. В столицата се проведе операция „Сводниците” – продължение на „Октопод” в частта, засягаща предлагането на секс услуги. Също в столицата и в Благоевград се проведе операция „Цигарите" .
В Стара Загора бяха задържани голямо количество боеприпаси – в рамките на операция "Безхаберниците”.
На 14 май при мащабна операция на МВР, ДАНС, НАП и СГП под името „Дедесарите” са задържани над 15 лица. По първоначални данни групата е ощетила държавата с над 40 милиона лева, предотвратено е източването на още 15 милиона лева.
Полицейска операция срещу източване на ДДС беше проведена и през месец март като на 23 март 2010 г. са задържани над шестима души от Петрич и София.
По случая е образувано досъдебно производство и действията по разследването продължават. Очакванията, на база иззетите веществени доказателства, са да бъдат установени щети за над 10 милиона лева на бюджета. Сочените за измамници са контролирали фирми в София и счетоводна къща в Петрич. За спестяването на данъци е прилагана схемата за реален БУЛСТАТ и фиктивно име на фирма.
На 31 март 2010 г. при полицейска операция под кодовото име „Медузите” беше арестуван председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов и още трима души. Като мотиви за арестите са сключените неизгодни сделки и злоупотреби при покупка на автобуси втора употреба за общинска фирма "Градски транспорт”. По предварителни изчисления нанесените щети от злоупотребите са за минимум 2 милиона евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg