EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Араби взеха над 50% от Yettel

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Араби взеха над 50% от Yettel

mail07:35 | 23.02.2024прегледи 924 коментарикоментари 0


КЗК е разрешила на "Емирейтс Телекъмюникейшънс Груп Къмпани Пи Джей Ес Си" (Emirates Telecommunications Group Company PJSC) да придобие 50 процента плюс една акция в телeкома "Йеттел" (Yettel), съобщи регулаторът, оповестявайки свое решение от 15 февруари.

В резултат на сделката чешкият конгломерат "Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В." (PPF Telecom Group B.V.) отстъпва водещата си роля в телекомуникационния бизнес, ставайки занапред миноритарен акционер.

Сделката отразява опита за навлизане на арабската компания в Европейския съюз чрез придобиване на повечето от активите на чешката група в региона на Централна и Югоизточна Европа, което означава дялове в мобилни оператори в няколко държави. 

Извън сделката остават "БТВ Медиа Груп" ЕАД и активите на групата в Чехия, включително мобилният оператор там O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура "Цетин" (CETIN), които продължават да са чешка собственост. 

Уведомителят посочва, че планираната концентрация е в съответствие със стратегическия му план да ускори международния си растеж и да диверсифицира дейността си в нови географски региони. Придобиваната група, обхващаща четири държави, се отличава с добре балансирана структура, подкрепена от стабилни макроикономически основи, както и от стабилни валути.

Пазарите, на които оперира, се характеризират със стабилна регулаторна среда, здравословна конкуренция и атрактивна възвръщаемост, пише в решението на КЗК.

Сделката също така дава възможност на Групата e& и на Групата Пи Пи Еф, която е водещият инвеститор в региона, потенциално да си партнират при по-нататъшни възможности за разширяване. 

Придобиваната група е активна в България при предоставянето на далекосъобщителни услуги (чрез "Йеттел България") – мобилни и фиксирани гласови телефонни услуги; услуги за гласови съобщения; услуги по предоставяне на линии под наем на дребно и на едро; мобилен и фиксиран достъп до интернет и пренос на данни; пренос и разпространение на телевизионни програми; както и активни и пасивни услуги в областта на изграждането на телекомуникационна инфраструктура (чрез "Цетин България"), се посочва още в решението. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158