EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АПИ сключи договор за е-събиране на такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АПИ сключи договор за е-събиране на такси

mail18:20 | 14.11.2023прегледи 532 коментарикоментари 0


Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и "НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС" ООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството, след като постигне оперативна съвместимост с електронната система за таксуване, да започне да предоставя услуги, свързани със събирането на пътни такси за изминато разстояние чрез бордови устройства и GPS тракери, съобщиха от пътната агенция. 

Подписаният от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов и Антони Георгиев и Георги Найденов от "НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС" договор е част от втория етап от Общите условия за електронно събиране на пътни такси. С него се дава възможност за стартиране на процедура по доказване на оперативна съвместимост. Дружеството е вписано като национален доставчик на услуги в Националния електронен регистър на националните доставчици на услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние на 31 януари 2023 г.

След подписването на договора ще може да се пристъпи към интеграционния процес. "НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС" ООД ще трябва да премине успешно серия от тестове в срок до една година, след което договорът ще влезе в сила на етап техническото опериране и дружеството ще може да предоставя услуги на ползвателите на платената пътна мрежа, посочват от АПИ.

"НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС" ООД е четвъртото дружество, с което Агенцията подписва договор за предоставяне на услуга за електронно събиране на пътни такси. 

До момента с два национални доставчици на услуги - "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД и "Диджитол Смарт Инфраструктура" АД, е постигната оперативна фаза и дружествата предлагат продажбата на пътни такси - е-винетка и тол.

На 15 септември т. г. АПИ подписа договор с "Тол България" ЕООД, който при успешно преминаване на серия от тестове в срок до една година ще влезе в сила в областта на техническото опериране и дружеството ще може да предоставя услуги на шофьорите.

Справка в интернет страницата на "НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС" ЕООД, сочи, че компанията e основана през 2006 г. от специалисти в областта на конструиране и производство на професионални системи за GPS/GPRS/GSM наблюдение и контрол на мобилни и стационарни обекти, системи за събиране и пренос на данни по безжичен път (радиоканал, GSM data канал, GPRS канал, интернет и др.). Мрежови приложения за обработка, анализ и предоставяне на информацията до крайни потребители и др. Фирмата разработва успешно редица иновационни проекти в областта на енергийната ефективност. С някои от тях фирмата кандидатства за финансиране по програмите на ЕС, се посочва още в официалната интернет страница на фирмата. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg