EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АПИ-по-ниски цени за ремонт на пътищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АПИ-по-ниски цени за ремонт на пътищата

mail10:10 | 13.03.2012прегледи 513 коментарикоментари 0


Агенция „Пътна инфраструктура” поиска от пътноподдържащите фирми да намалят договорените единични цени за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища, включени в действащите договори. Искането е обосновано от икономическата ситуация в страната и ограничения бюджетен ресурс за ремонт на републиканските пътища.
„На фона на тази икономическа обстановка, извършваните разходи за развитието и поддържането (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на транспортната инфраструктура в страната са със значителен икономически обхват и не бива да бъдат подценявани и омаловажавани. Независимо от това обаче, необходимостта от формирането на стратегия за развитие в посткризисните условия в областта на транспортната инфраструктура и след направен обстоен сравнителен анализ на единичните цени, въз основа на които се осъществява поддържането на републиканските пътища в страната от представляваните от Вас дружества се обективира явната възможност за намаляване на тези цени”, пише в писмото на АПИ.
Според депутата от Коалиция за България Михайлевски в периода 2005 – 2009 г. България е харчила средно по 25 млн. лв. за зимно снегопочистване. През последните зими – 2009, 2010, 2011 г., са похарчени по 50 млн. лв. Ето още какво коментира той: „Предстои да видим тази зима колко ще бъдат. Последните 2 зими почти нямаше сняг. Поискахме от АПИ да ни информира за новите 4-годишни договори, които бяха много широко рекламирани от правителството като модерни, даващи гаранции за инвестициите, за сигурността на гражданите. 45 дни бавиха информацията да я направят публична. Там нещата лъснаха по начин, по който усилиха много нашето безпокойство. Видя се, че е нямало конкуренция, което е довело до драстично разминаване на цените в различните региони на страната. За различните степени на почистване, те варират от 2-3 пъти до 7 пъти разлика. Това е причината ние да настояваме да се прекратят тези договори, защото те няма как, съчетавайки в себе си дълбоки пороци, да продължат да изпълняват своята функция.”
По разчетите на АПИ за миналата и настоящата година сумите за зимно поддържане ще са около 40 млн. лв. Сумата от 58 млн. лв. е била по разчети при най-тежките условия, това е максимална стойност.

 

 


Тагове: път, ремонт, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047