EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АПИ възобнови поръчката за тол такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АПИ възобнови поръчката за тол такси

mail12:42 | 19.05.2017прегледи 1358 коментарикоментари 0


Агенция "Пътна инфраструктура" възобнови поръчката за изграждане на електронна система за събиране на тол такси за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, съобщи ведомството.

Процедурата е за 200 млн. лева, а срокът за подаване на документи е само един ден. От обявяването си досега поръчката е спирана заради обжалвания шест пъти за година.

Ако до 17 ч. днес няма подадени оферти, другата седмица отново ще удължим срока, този път може и със седем дни, отговори на въпрос в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от БТА.
 
   Според Нанков 24 часа са напълно достатъчни, защото повечето предложения са готови и досега са подавани оферти, но неколкократно процедурата, стартирала още на 5 април 2016 г., е обжалвана. Интереси, лоби, тол системата ще подобри борбата с контрабандата, тя ще е свързана със системите на НАП и на МВР, коментира той.
   За тази изминала повече от година, от когато е обявена процедурата, сме загубили над 600 млн. лв., съобщи министърът. Това са средства за изграждане на пътища, нов участък от магистрала, за рехабилитация на над 2000 км пътни отсечки, за пътна безопасност.
   По думите му тол е справедлив, солидарен модел за заплащане. През България минават пет от 10-те паневропейски коридора и трябва по адекватен начин да бъде таксуван транзитно преминаващият товарен трафик. Към момента е само на тонаж, справедливо е да е на изминати километри, да се отчита замърсяването на въздуха, обясни Николай Нанков.
   Чрез въвеждането на смесената система - тол и електронни винетки, щели да се съберат повече пари, с които да се строят пътища. В момента 300 млн. лв. са приходите от винетки на годишна база към 2016 г.в АПИ, прогнозите са от тол още първата година те да нараснат с минимум 500 млн. лв. т.е. пътният сектор ще бъде един от устойчивите инфраструктурни сектори, които ще могат да се самоиздържат, обясни смисъла Нанков.
   За подалия оставка негов заместник Павел Тенев заради снимка с нацистки поздрав посочи, че не е работил с него и не може да каже дали е бил ценен за регионалното ведомство, но, съдейки от автобиографията му, е отличен професионалист. Личната му постъпка не мога да се наема да коментирам, категоричен е министърът. Той все още нямал назначен човек на мястото на Тенев, макар че МРРБ имало голяма нужда заради важните ресори.


Тагове: АПИ, тол такси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg