EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Апартаментите в София поскъпват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Апартаментите в София поскъпват

mail10:31 | 28.01.2016прегледи 1386 коментарикоментари 0


През  четвъртото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за първи път от 2011 г. насам премина границата от 800 евро/кв.м., показват данни на  BULGARIAN PROPERTIES.

Жилищата в София през последните месеци на годината са се продавали средно за 815 евро/кв.м. при 794 евро/кв.м. за 3-тото тримесечие и 764 евро/кв.м. за 4-тото тримесечие на 2014 година. Съответно, нарастването на цените на имотите в София през последното тримесечие е в размер на 6% на годишна база и 2.6% спрямо предходното тримесечие.
Данните сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода октомври - декември е 75 280 евро.
2015 година приключи със средна цена на продадените жилища в София 790 евро/кв.м. при 745 евро/кв.м. за 2014 г. и ръст на цените в размер на 6%. Средна обща покупна цена на жилищата в столицата през 2015 г. е 70 200 евро.
От данните още се вижда, че и офертните цени, и цените на база реално сключени сделки все повече се сближават, като разминаването вече е под 100 евро на кв.м. - най-малката разлика от години насам. През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 евро на кв.м. - с 2% по-скъпо, отколкото през 2014 г.

Параметри на закупените жилища

През изминалата година ясно се очерта търсенето на по-големи жилища. Много от купувачите търсеха тристайни апартаменти, но сделки най-често се сключваха с по-малки жилища. 50% от всички закупени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а 3-стайните са около 35%. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем. Те съставляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година.
Най-предпочитаната конструкция си остава тухлената, като повече от половината продажби са в такива сгради, а останалите - в панелни и ЕПК сгради. Най-предпочитаните етажи са 3-ти до 5-ти.

Търсене по квартали

Южните квартали продължават да бъдат най-предпочитани за покупка, a средната цена на закупените жилища в тези райони през изминалата година беше около 830 евро/кв.м.
Друга популярна сред купувачите зона е районът на Хладилника и Кръстова вада – по протежение на бул. „Черни връх“, около мол Paradise Center и нагоре към околовръстния път. Този район става все по-привлекателен за купувачите заради наличието на удобства, търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.
Кварталите Студентски град и Витоша също са сред харесваните от купувачите, а наличието на ново строителство и добри цени на имотите (средно около 730 евро/кв.м.) ги нареди на челни позиции по закупени жилища през 2015 г.
Лозенец и центърът продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях имотите сe продаваха най-скъпо през изминалата година – на цени средно около 1 100 – 1 200 евро/кв.м.
Различните части на Младост също са сред най-търсените от купувачите. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като Дружба, Левски, Сухата река – средно около 580 евро/кв.м.

Прогноза за 2016

Очакванията ни са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%.

Новото строителство ще бъде хит през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени.

Строителните предприемачи навлязоха мащабно на пазара с нови проекти през 2015 г. и тази тенденция вече се усеща под формата на по-голямо предлагане. Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg