EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Антибиотиците почват да не действат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Антибиотиците почват да не действат

mail11:04 | 20.11.2015прегледи 8181 коментарикоментари 0


                                                        Как се разпространява антибиотичната резистентност

 

zoom_sss700 000 души стават жертва на антибиотична резистентност всяка година в световен мащаб. По данни на The Review on Antimicrobial Resistance UK e възможно през 2050 г. броят на жертвите вследствие на инфекции с резистентни микроби да достигне 10 000 000 годишно – повече, отколкото са жертвите на рака всяка година сега. Данните бяха оповестени на конференция в рамките на Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и Европейския ден на антибиотиците, организирана от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София. На събитието присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, заместник-председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Христо Даскалов, заместник-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Тенчо Тенев и управителят на  Бул Био - НЦЗПБ ЕООД д-р Любомир Димитров. 

„България е на средноевропейско ниво по отношение на антибиотичната резистентност, но ситуацията може да се влоши заради продължаващите случаи на неправилна употреба на антибиотици и лоша хигиена в болниците. Тревожен е фактът, че повишената резистентност засяга както бактериите, причиняващи особено опасни инфекции като антракс и бруцелоза, появили се това лято у нас, така и причинителите на грип, хепатит и HIV”, заяви националният консултант по микробиология професор д-р Тодор Кaнтарджиев. 

Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за човешкото здраве днес и може да засегне хора от всякаква възраст навсякъде по света. Тя възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса. Все повече болести са трудно податливи на антибиотично лечение, тъй като използваните медикаменти са все по-неефективни.

По данни на НЦЗПБ у нас близо 80% от антибиотиците се прилагат в извънболничната помощ, но липсва контрол дали медикаментите се предписват правилно.

В българските болници се изписват три пъти повече антибиотици, отколкото в развитите европейски държави и се наблюдава тенденция за увеличаване на резистентността.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966