EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Анонимните сайтове от сорта на uvolnenie.org

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Анонимните сайтове от сорта на uvolnenie.org

mail18:20 | 12.07.2011прегледи 1361 коментарикоментари 0


Степента на почтеност между нас може да бъде увеличена само тогава, когато ние не сме анонимни. Това каза пред БГНЕС Деница Сачева, експерт по политически ПР по повод появилият се днес напълно анонимен сайт www.uvolnenie.org.
"В България много неща се наричат с тази дума - ПР. Същевременно е факт е, че предвид наближаващите избори много подобни акции и различни видове интересни моменти можем да наблюдаваме, които хората да наричат с тази дума, с ПР. Това не бих казала, че е ПР, макар че от друга страна определено самият факт, че предизвиква скандал, че предизвиква дискусия и комуникация вече води до това, че целите на хората, които го правят, се изпълняват, защото хората започват да дискутират", смята Сачева.
Това, което на мен не ми харесва в случая, това са две неща. Първото е по отношение на уеб сайта, който видях, това е, че всъщност, за да можеш да видиш какво има на този уеб сайт, трябва да натиснеш бутона "тук" и автоматически гласът ти се възприема като вече на човек, който е гласувал за уволнението на Бойко Борисов. И другото, което, разбира се, в момента буди съответни съмнения и съответни притеснения е фактът, че това нещо се прави анонимно", подчерта Деница Сачева и добави: И ако излезем от казуса и направим казуса нещо по-общо, имаме два проблема. Първият проблем е, че в България продължаваме да не разбираме какво значи политика, защото политиката в крайна сметка трябва да бъде наистина арена на състезание между идеи, между концепции, между програми и проекти, които да имат отношение не само към живота ни тук и сега, но и въобще да отварят хоризонти, нещо, което ние от години сме забравили, че се случва.
"Политиката в България продължава да бъде единствено и само арена на компромати, на агенти, на стражари срещу апаши. В политиката хората липсват, те са по-скоро участници, пионки, част от манипулацията. И вторият проблем е, че анонимността от една страна се прави заради това, че борбата между стражари и апаши продължава, но и защото в България може би хората не са свободни да изразяват гражданската си позиция, без да се чувстват заплашени от нещо", казва Деница Сачева.
Според нея тази акция може да се тълкува и като опит да се делегитимира акцията във Фейсбук за "Един ден без Бойко Борисов". "Именно заради това тази акция заслужава внимание, защото анонимността е феномен, който трябва да ни притеснява. Защото все пак, когато говорим за социалните мрежи, за Фейсбук, за Туитър и т. н., това са все съвременни начини на комуникация, на общуване между хората, които не могат да бъдат анонимни. Т. е. там хората трябва не само да кажат името си, но и да покажат лицето си, да кажат нещо за себе си. Защото публичността е тази, от която ние имаме нужда. И ние имаме нужда от тази публичност не заради манифестацията на Егото, а заради драстичната необходимост от увеличаване на степента на почтеност в обществото. Степента на почтеност между нас може да бъде увеличена само тогава, когато ние не сме анонимни", каза в заключение известният експерт Деница Сачева.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg