EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Английската централна банка повиши лихвата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Английската централна банка повиши лихвата

mail13:35 | 06.11.2017прегледи 6310 коментарикоментари 0


Английската централна банка (АЦБ) повиши за пръв път от десетилетие насам основната британската лихва и сигнализира за още две затягания на лихвената ставка до 2020 година, пише "Блумбърг".

Ключовата британска лихва е повишена с четвърт процент до 0,50%, като това представлява първо увеличаване на британската лихва от лятото на 2007 година насам.

Централната банка намали за последното  лихвената ставка до рекордно историческо дъно от 0,25% през август 2016 година  като част от пакета мерки, целящ да предпазят британската икономика от евентуални негативни шокове, дължащи се на решението на британците да гласуват на  проведения през миналия юни референдум за напускане на Европейския съюз.

Днешното решение беше взето със седем срещу два гласа, като против вдигането на лихвата гласуваха членовете на АЦБ Джон Кънлиф и Дейв Рамсден.

Централната банка посочи, че вижда необходимост от по-нататъшно, но само "много постепенно" увеличаване на основната британска лихва през следващите три години, прогнозирайки още две вдигания на лихвените ставки с по четвърт процент до ниво от 1% към 2020 година.

„Съветът за парична политика смята, че е уместно скромно затягане  на досегашната парична и лихвена политика, за да може инфлацията в страната да  се върне устойчиво към целевото ниво от 2 на сто. Всички членове на банката са съгласни, че всяко бъдещо увеличаване на лихвите ще бъде постепенно и в ограничена степен“, се казва в изявлението на АЦБ след края на заседанието.

АЦБ също така отбеляза, че цената за обслужване на задълженията на британските домакинства и компании ще остане в "историческо ниски нива" въпреки днешното вдигане на лихвената ставка до 0,5%.

В същото време АЦБ остави без промяна размерът на програмата си за покупки на активи за 435 млрд. паунда и програмата си за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg