EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Анализ: Ниско ниво на цифровите умения у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Анализ: Ниско ниво на цифровите умения у нас

mail11:05 | 27.11.2023прегледи 702 коментарикоментари 0


Анализ за състоянието на цифровата трансформация в България и Национални прогнозни траектории за равнището на цифровите цели на България по европейската политическа програма „Цифрово десетилетие“ до 2030 г. обсъди и прие на първото си заседание Съветът по цифрово десетилетие към Министерския съвет.

И двата документа са мерки от правителствената програма на кабинета „Денков-Габриел“. Заседанието бе открито от министър-председателя акад. Николай Денков и бе водено от министъра на електронното управление Александър Йоловски, който е и председател на Съвета.

Проектът на аналитичния доклад е изготвен със съдействието на Световна банка и всички ангажирани институции в България, като са използвани национални, европейски и международни изследвания, анализи и доклади, свързани с цифровата трансформация в страната.

Освен обобщения преглед на мястото на България в световните и европейските класации в отделните части е разгледано състоянието на четирите основни направления, като са добавени и още две значими теми – данните като ключов ресурс и киберсигурността. Всяка част включва политики, правна и регулаторна среда в съответната област, институции, ръководство и координация, настоящо положение и текущи и планирани инициативи. Втората част съдържа SWOT анализ, препоръки и речници с използвани термини.

Въз основа на систематизираните изводи ще бъде актуализирана стратегията за цифрова трансформация на България до 2030 г., подчерта министър Йоловски.

Националните прогнозни траекториите служат за подготовка на националната стратегическа пътна карта. Те ще определят пътя, който страната ни трябва да премине до 2030 г., за да постигне съответната цифрова цел в четирите основни области: цифрови умения, цифрови инфраструктури, цифровизация на предприятията и цифровизация на обществените услуги.

Като най-сериозно предизвикателство, министър Александър Йоловски очерта ниското равнище на цифровите умения на хората в страната – едва 31% от населението имат необходимите базови цифрови умения. Друг важен акцент е свързан с цифровизацията на бизнеса, където се наблюдават систематични трудности. За решаването на тези проблеми ще бъдат инициирани заседания на работната група към Съвета по цифрово десетилетие, за да бъдат намерени работещите механизми. Следващото заседание на органа ще се проведе през 2024 г.

Съветът по цифровото десетилетие бе създаден с Постановление №146 от 2023 г. на Министерския съвет с идеята да провежда държавната политика в областта на информационното общество и информационните технологии във взаимодействие с другите органи на изпълнителната власт. Създаването на Съвета по цифровото десетилетие ще гарантира ефективното и качествено участие на българската страна при разработването, изпълнението и отчитането на мерките и дейностите, включени в Европейската политическа програма „Цифрово десетилетие“ до 2030 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg