EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американците с апетит към ГХ "Чирен"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американците с апетит към ГХ "Чирен"

mail07:05 | 20.02.2024прегледи 717 коментарикоментари 0


Агенцията за търговия и развитие на САЩ е стартирала процес по кандидатстване за финансиране на предпроектното проучване по пилотния водороден проект за подземното газово хранилище „Чирен“. Това потвърди Карл Крес, регионален директор за Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия от Агенцията за търговия и развитие на САЩ (The U. S. Trade and Development Agency) по време на среща с изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов във Вашингтон.

Институцията финансира ключови проекти и си сътрудничи с компании с цел развитие на устойчива инфраструктура и стимулиране на икономическото развитие в партньорски страни. Карл Крес подчерта, че предпроектното проучване е допустимо за финансиране в пълния му обем. След като приключи вътрешна процедура по одобрение в рамките на агенцията, ще бъде подписано грантово споразумение.

„Като отговорен газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ вече работи по бъдещото развитие на преносната инфраструктура за водород към съседните страни, както и за адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси. Реализацията на този първи по рода си за България проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на ПГХ „Чирен“, ще намали емисиите на парникови газове и ще допринесе за постигане целите на декарбонизация“, каза Малинов пред представителите на USTDA.

Припомняме, че през месец септември 2023 г. в САЩ бе подписан меморандум за разбирателство по проекта между „Булгартрансгаз“ ЕАД, „Главболгарстрой Холдинг“ АД, американските компании Solar Turbines Inc. и Honeywell, както и италианската Pietro Fiorentini. Първата стъпка за реализацията е предпроектно проучване, което ще определи техническата конфигурация и структурата на публично-частното партньорство за неговото изпълнение. Произведеният зелен водород се предвижда да се използва като гориво на площадката.

Малинов акцентира и върху разработения от „Булгартрансгаз“ ЕАД проект "Водородопреносна инфраструктура в България", който бе включен през ноември 2023 г. в списъка на Европейската комисия на Проектите от общ интерес за ЕС. Планираната инфраструктура се състои от нов тръбопровод с дължина около 250 км и две компресорни станции в района на Дупница и Кулата.

Новата инфраструктура ще позволява двупосочен пренос както на водород, произведен в страната, така и на водород от Гърция. „Булгартрансгаз“ ЕАД разработва варианти за развитие на втората фаза на водородната мрежа, включваща разширение в страната и осигуряване на свързаност с бъдещата преносна инфраструктура за водород в Румъния. „Инфраструктурата на Булгартрансгаз за пренос на водород ще има ключова роля за реализирането на приоритетния коридор на ЕС за пренос на зелен водород от Югоизточна до Централна Европа“, допълни Малинов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg