EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американски или руски петрол?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американски или руски петрол?

mail10:08 | 22.12.2015прегледи 5127 коментарикоментари 0


Според статия на политолога Кенет Рапоза в списание Forbes появата на нов износител на петрол в лицето на САЩ, които отново ще започнат експорт на суровината след 40 години прекъсване, ще повлияе на световните пазари, но Русия няма за какво да се безпокои.
Според анализатора за повечето европейски компании излизането на американците на пазара ще се превърне в „съдбоносен момент“. Рапоза предполага, че постепенно САЩ ще притегля към себе си част от петролния пазар. В момента Русия е основен доставчик на петрол в Източна Европа и Германия и отмяната на забраната за износ на петрол от САЩ ще се превърне в причина за противостоене между страните. В частност някои държави като трите прибалтийски републики ще получат възможност за избор на доставчици.
Отмяната на забраната за износ не е задължително да обогати САЩ и да обогати петролния пазар – най-вече заради това, че американският петрол за европейците ще бъде по-скъп от руския, а и по-далечен географски.
Президентът на САЩ Барак Обама подписа в петък проект за бюджета на САЩ. В бюджета е заложено свалянето на забраната за износ на суров петрол от страната.

Източник:Агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg