EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американски дипломати лобирали за Boeing

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американски дипломати лобирали за Boeing

mail10:50 | 03.01.2011прегледи 584 коментарикоментари 0


Американски дипломати често са действали в интерес на продажбите на самолети на концерна Boeing, конкуриращ се с европейския Airbus, разкриват дипломатически телеграми, получени от Уикилийкс и публикувани днес от в. News York Times, съобщи АФП.
Въпросните дипломатически телеграми описват яростна битка между администрацията на президента Джордж Буш и френския президент Никола Саркози за спечелване на договор с Бахрейн през 2007 година.
В крайна сметка американската дипломация убедила властите в емирството да купи Boeing, свързвайки договора с посещение на Джордж Буш през януари 2008 година, първото на американски действащ президент в Бахрейн.
"Това е действителността на този 21-ви век, правителствата все повече се намесват, за да подкрепят компаниите си и ние трябва да правим същото", заявява Робърт Хорматс, помощник-държавен секретар по икономическите въпроси пред News York Times.
В една от телеграмите може да се прочете как държавният департамент на САЩ се е намесил, за да може Boeing да получи достъп до искането на краля на Саудитска Арабия Абдула да има на своя самолет същата технология, каквато е монтирана на самолета на американския президент Еър форс уан.
На въпрос на News York Times държавният департамент потвърдил, че се е намесвал, за да "разреши" този ангажимент, от който е зависело подписването на голям договор.
През ноември 2006 година саудитската държавна компания в крайна сметка подписва договор за 12 Боинга 777-300ИАр на стойност 3,3 милиарда долара.
В друга телеграма се посочва, че премиерът на Бангладеш г-жа Хасина Вазед е поискала право за кацане на националния авиопревозвач на летище "Джей Еф Кенеди" в Ню Йорк срещу покупката на самолети на Boeing.
News York Times отбелязва, че тези практика са продължавали въпреки негласните споразумения от десетилетия, според които европейските и американските лидери трябва да се въздържат от намеса в договорите за доставки на самолети.


 


Тагове: Boeing, Airbus, самолети
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037