EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американски банки плащат неустойки за завишени тарифи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американски банки плащат неустойки за завишени тарифи

mail13:38 | 23.10.2009прегледи 514 коментарикоментари 0


Компаниите Visa, MasterCard и няколко банки се съгласиха да платят на свои клиенти неустойки на обща стойност 330 милиона долара за неоправдано високи банкови тарифи за операции във валути, различни от долара, съобщи ИТАР-ТАСС.
Финансовите организации се ангажираха също така да направят по-прозрачна системата от тарифи за своите услуги, стана ясно след приключилия вчера съдебен спор между финансисти и притежатели на банкови карти Visa, MasterCard, Diners Club, продължил цели осем години.
Потърпевшите бяха подали иск в окръжния съд в Манхатън, но до съдебен процес не се стигна, тъй като страните постигнаха приемливо споразумение. Съдията Уилям Поули посочи, че срещу издателите на карти са постъпили 10 075 843 жалби.
Освен Visa и MasterCard, съдебния спор загубиха банките Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase и HBC. Потърпевшите ги обвиниха в корпоративно договаряне с цел установяване на завишени тарифи за банковите операции в чужди валути. Обикновено за такива операции притежателят на картата плаща такса от 3 процента за преизчисляване на платежната сума в американски долари.
Адвокатите на ищците успяха да докажат, че реалната стойност на тази услуга се равнява на една четвърт от процента.
Жалбите се отнасяха за периода от 1996 до 2006 година, когато потърпевшите са се намирали извън Съединените  щати и са правили много покупки с карти. За този период емитентите на картите да успели да "одерат" клиентите си с 1,1 милиард долара - със стотици милиони повече от полагащото се.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg