EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американската икономика тръгна нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американската икономика тръгна нагоре

mail11:40 | 06.02.2012прегледи 603 коментарикоментари 0


Американската икономика е създала през януари повече работни места и от най-оптимистичната прогноза, засилвайки усещането, че световната икономика е започнала годината в по-добро състояние от очакваното, особено с новите признаци на съживяване в Европа, информира Reuters. Темпът на създаване на заетост в САЩ през януари е най-бързият от девет месеца, а равнището на безработицата е спаднало до почти тригодишен минимум от 8,3% като признак, че икономическият растеж от миналото тримесечие се пренася и в началото на 2012 година. Броят на заетите в неземеделските сектори в САЩ е скочил с 243 000, като в промишлеността растежът е най-силен от една година, обяви днес министерството на труда. Като цяло растежът на заетостта е най-голям от април и изпреварва очакванията на икономистите за увеличение от едва 150 000. Безработицата е спаднала от 8,5% на 8,3%.
Икономистите очакваха равнището й да остане непроменено. Данните говорят за силните основи на икономиката въпреки очакванията, че растежът ще се забави през първото тримесечие на тази година, отбелязва Reuters. От август безработицата в САЩ е намаляла с 0,8 пункта, допълва агенцията.
Американските компании от сектора на услугите, които осигуряват заетостта на 90% от работната сила в страната, отчитат през януари най-силния си растеж през последните 11 месеца, защото са наемали повече служители, за да отговорят на
нарасналото търсене, предаде АП. Институтът по мениджмънт на доставките (Institute for Supply Management - ISM) обяви, че индексът, който измерва активността в непромишления сектор, е нараснал до 56,8 пункта през януари спрямо ревизираните 53 през декември. Всяка стойност на индекса над 50% отразява растеж.
Секторът на услугите нарасна и през декември, след като през предходните три поредни месеца беше вял. За втора поредна година услугите в САЩ нарастват. През ноември обаче активността им се забави за трети пореден месец, достигайки до най-ниската си стойност от януари 2010 година, припомня АП.
Белият дом приветства отчетения спад на безработицата през януари, отбелязвайки, че това е "ново доказателство" за подобряването на американската икономика, но предупреди, че, за да бъдат заличени загубите от рецесията, е необходим по-бърз растеж, предаде Франс прес.
"Данните за заетостта са ново доказателство на факта, че икономиката е на път да се възстанови от най-тежката рецесия от Голямата рецесия" от 30-те години на миналия век, заяви главният икономически съветник на президента Барак Обама Алън Крюгер в комюнике на Белия дом, цитирано от АФП.

снимка:архив
 


Тагове: САЩ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg