EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АМ „Люлин” готова на 15 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АМ „Люлин” готова на 15 май

mail14:00 | 18.04.2011прегледи 3310 коментарикоментари 0


Магистрала "Люлин" ще бъде завършена на 15 май, каза министър Плевнелиев. След това трябва да бъде извършена процедурата по приемане. Както е известно строителството на 19-километровия аутобан „Люлин“ започна през 2007 година, като той се финансира със средства по програма ИСПА. Цената й е 185 млн. евро, а изпълнител е турската фирма „Мапа Дженгиз“.
Същевременно преди дни ЕК добави в европейската транспортна мрежа TEN-T български обекти: това са проектите за автомагистрала „Хемус” и четири скоростни пътя – „Русе-Шумен”, „Варна-Дуранкулак”, „Пловдив-Асеновград-Рудозем” и „Рила”.


Общата стойност на тези обекти е 2.5 млрд. евро, като те трябваше да бъдат финансирани от националния бюджет. Сега 80% от средствата за изграждането им ще дойдат от еврофондовете.
До 30 юни т.г. Европейската комисия ще изработи картите и ще даде окончателно политическо решение за разширението на трансевропейската пътна мрежа.

На картата с червени линии са представени българските обекти, които стават част от европейската транспортна мрежа.

Проби от АМ "Тракия"
Утре зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов, председателят на УС на АПИ инж. Сергей Михалев и експерти от ДНСК, заедно с представители на независима лаборатория, ще вземат проби от автомагистрала “Тракия”. По този повод МРРБ кани представители на медии и партии да посетят строителния участък. На място ще се посочат местата, откъдето експертите да вземат проби за анализ. Проектът за довършване на АМ “Тракия“ се финансира от Кохезионния фонд и Оперативна програма “Транспорт“ на Европейския съюз.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg