EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Алцхаймер: Загадката се разплита...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алцхаймер: Загадката се разплита...

mail13:11 | 07.04.2016прегледи 2396 коментарикоментари 0


Загадката започва да се разплита. От дълго време се знае, че анормални нишки на протеини, наречени тау, се натрупват в мозъчните клетки на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер, но ролята, която изпълняват е неясна. Изследване върху мишки показва, че тау нарушават връзките между невроните - ключовият механизъм на генериране на спомени, пише New Scientist.
В здрави клетки тау-протеините помагат за стабилизиране на микроканалчетата, които служат за транспортиране на материали в клетката. При болни от Алцхаймер тези протеини стават токсични. Досега нямаше отговор на въпроса обаче кои форми на тау са токсични.
В новото изследване Ли Ган и колегите й от Института за неврологични заболявания “Гладстоун” в са открили, че в мозъците на хора с Алцхаймер има високи нива на определен вид тау-протеини, наречени ацетилни тау.
При формирането на спомени синапсите (връзки между клетки за предаване на нервен импулс) се заздравяват чрез допълнителни рецетори в клетъчните мембрани, които засилват реакцията им. Ацетилните тау водят до намаляване на количеството протеини, наречени KIBRA, които са от ключово значение за механизма за заздравяване на синапсите.
“Развълнувани сме, тъй като смятаме, че вече разбираме връзката между тау и паметта,” казва Ган. “В същото време сме внимателни, защото знаем, че това може да не е единствената връзка. Все още сме в началото на дешифрирането на механизма,” добавя тя.
В отгледани в лаборатория неврони възстановяването на нивата на KIBRA е върнало назад ефекта на ацетилните тау и е възстановило способността за заздравяване на синапсите. Това предлага стратегия за терапия, изтъква Ган. “Ако снабдим невроните с по-голямо количество от този протеин, бихме могли да възвърнем загубената здравина на синапсите, каквато обикновено наблюдаваме.” Ако сипапсите не бъдат подсилени, връзките между невроните - и спомените, които те кодират, могат да се загубят. Тази загуба се свързва по-тясно с влошаването на когнитивната функция от който и да е друг фактор.
“Оказва се, че те (тау) са изключително важни - не само като маркери на когнитивните промени, но и като двигатели на процеса на болестта,“ казва Тара Спайърс-Джоунс от Единбургския университет. Тя предупреждава обаче, че резултатите от изследвания върху мишки не винаги се повтарят при хора.

 

превод:агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg