EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алфа Рисърч:Лек спад за ГЕРБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алфа Рисърч:Лек спад за ГЕРБ

mail12:50 | 05.03.2012прегледи 382 коментарикоментари 0


Лек спад в подкрепата за управляващите на фона на сериозни поражения в техния имидж, показва февруарското национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч.
•Доверието в правителството, премиера и президента, излъчен от ГЕРБ, се запазва на приблизително същите равнища, както през месец декември. Реакцията на кабинета след наводненията в Югоизточна България е оценена като адекватна и способства в най-голяма степен за запазване на досегашното равнище на доверие.
•Случаите на полицейско насилие обаче, скандалите с бонусите и цените на лекарствата, нанасят сериозни щети върху образа на управляващите. Въпреки че след излизането на Р.Плевнелиев от кабинета, вътрешният министър Цветан Цветанов остава най-одобряваният министър (основно с гласовете на симпатизантите на ГЕРБ) за първи път той получава повече отрицателни, отколкото положителни оценки за работата си. Другите министри, върху които текущите събития оставят сериозен негативен отпечатък, са Нона Караджова, Стефан Константинов, Аню Ангелов. Засилването на поляризацията, или негативизма към работата на ключови министри, е един от съществените признаци на ерозия в имиджа, които изследването регистрира.
•Като цяло общественото мнение оценява позитивно бързината на реакциите при извънредни обстоятелства (като в случая с наводненията), но нараства критичността към липсата на правила, на последователни, превантивни и дългосрочни управленски действия (като безотговорността при стопанисването на язовирите, пост фактум реакциите по случая с бонусите и скока в цените на лекарствата, конфликта между вътрешния министър и съда). Ресорните министри по всички тези казуси търпят санкцията на общественото мнение.
•Импониращите на голяма част от избирателите реакции на премиера Борисов по казуси от широк обществен интерес, успяват да запазят в общи линии доверието към кабинета и министър-председателя. Подкрепата за партия ГЕРБ обаче бележи спад (с 2 на сто спрямо декември). Този спад е съпроводен и от известно консолидиране на доскоро дисперсните критични настроения, които на няколко пъти през изследвания период оказаха силен публичен натиск върху решения на правителството и парламента.

Проучването е проведено в периода 22-29 февруари сред представителна извадка от пълнолетното население на страната, обхващаща 1015 души. Анкетирането е извършено по домовете чрез пряко стандартизирано интервю.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1065