EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 21.3%, БСП – 10.4%, ДПС – 4.9%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 21.3%, БСП – 10.4%, ДПС – 4.9%

mail06:35 | 08.03.2016прегледи 863 коментарикоментари 0


При отсъствието на непосредствена предизборна ситуация и на видима алтернатива,  електоралната картина, с някои леки промени, остава в обичайните за последните месеци стойности показват данни от проучване на  агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 18 – 25 февруари 2016г. и експресно национално проучване, реализирано в периода 28 февруари – 4 март.. ГЕРБ губи 3% в сравнение с ноември, но запазва първо място (21.3%). С 10.4% БСП поддържа двойната дистанция от него. Интересна е ситуацията при ДПС, което макар и обичайно да стои по-ниско в проучванията, отколкото в реалния вот, дори и на тази база, отбелязва спад от 6.8% на 4.9%. Отливът съответства на разколебаността на традиционния му електорат след появилите се съобщения за забрана на А.Доган и Д.Пеевски да влизат в Турция.

Реформаторският блок също бележи лек отлив (до 5.9%), но като цяло запазва  устойчивост, въпреки излизането на ДСБ в опозиция. При едни хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. Атака е на ръба, както и Движение 21 на Т.Дончева.

Нагласите, които настоящото проучване регистрира, са вероятно последните в относително „спокойните  води” преди позиционирането на политическите играчи за президентските избори. Активността на премиера и правителството по спирането на обществените поръчки са първи сигнали за противодействие на нарасналата критичност на обществените нагласи. Същевременно, напреженията в обществото, както и неяснотите от потенциален ръст на евроскептицизма, правят обществената среда динамична и я превръщат в благоприятна почва за тестването на различни политически проекти. В това отношение президентските избори няма да бъдат просто препотвърждаване силата на определена партия, както беше през 2011г., а сблъсък на заявки за един следващ политически цикъл, който няма предизвестен победител.

Б.Борисов, Кр.Георгиева и трима членове на кабината – Л.Павлова, Т.Дончев и И.Калфин са политиците с най-високо одобрение – както като цяло, така и в рамките на управляващото мнозинство. Поредица от напрежения обаче в управляващата коалиция след оставките на бившия правосъден министър Хр.Иванов, на образователния Т.Танев и появилите се неясноти за бъдещото на  кабинета, водят до спад в персоналната подкрепа за всички  лидери на участващите в правителството партии: Б. Борисов с 5% - от 38% на 33%; М.Кунева – с 3% - от 15.5% на 12.5%, Б.Лукарски – от 8.5% на 6.3%, Н.Ненчев – от 8.1%% на 7%.

Тенденция на спад е налице, макар и по-слабо изразена, както при излезлия в опозиция Р.Кънев (от 11.8% на 10.6%%), така и при лидерите на подкрепящите кабинета партии – Г.Първанов (от 23.2% на 20.3%) В.Симеонов (12.3%), Кр.Каракачанов (17.5%). Лидерът на БСП М.Миков запазва позицията си почти без промяна – 14%. Друга фигура, идваща от левите среди, Т.Дончева, събира високо лично одобрение (21.1%), далеч надхвърлящо електоралния потенциал на нейната партия Движение 21.

На дъното на класацията на общественото доверие са В.Сидеров, А.Доган (по 4.5%) и Л.Местан – 2.8%. Поне към момента, нито един от лидерите с амбициите да бъдат политически представители на турците в България не печели категорична подкрепа сред тях. Същевременно, актуалният около местните избори и излязъл отново на сцената след отстраняването на Л.Местан,  въпрос – възможно ли е пряко или непряко ДПС да влезе в една нова правителствена формула – среща сериозно обществено неодобрение. 35% са на мнение, че нищо не се е променило в тази партия, 19% я виждат като по-приемлива за коалиране,  но 43% смятат, че от случилото се ДПС изглежда още по-ненадежден партньор.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg