EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Алфа рисърч": 58% ще гласуват за президент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Алфа рисърч": 58% ще гласуват за президент

mail11:30 | 21.10.2011прегледи 766 коментарикоментари 0


Три дни преди избори 2 в 1, около 58% от живеещите в страната заявяват готовност да гласуват, показва национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 15-19 октомври 2011г. Според списъците на ГРАО право да гласуват на президентските избори имат повече българи (6 млн. 900 хил.), отколкото на местните (6 млн.500 хил.), но мобилизацията при кметския вот е по-висока. Най-вероятно около 3 500 млн. души ще отидат до урните в неделя. Те представляват приблизително 58% от реално живеещите избиратели в страната, които по данни на НСИ от последното преброяване са около 6 180 000 души .
Изследването очертава следните тенденции:
1. Кандидат-президентската двойка Плевнелиев-Попова събира около 22% от вота на реалните избиратели (с около 3% спрямо данните отпреди месец). В резултат, запазва първото си място с 21.5% подкрепа от всички избиратели, но дистанцията между нея и следващите претенденти в абсолютни гласове е по-малка, отколкото обичайно обявяваната.
2. Налице е ръст в подкрепата за двойката Калфин-Данаилов, но той се дължи не толкова на силен прилив на нови избиратели, колкото на мобилизацията на традиционния електорат на БСП и на вота на около една трета от етническите турци. Калфин събира общо 16% от гласовете на избирателите.
3. Меглена Кунева продължава да се ползва с по-широк кръг симпатизанти, отколкото силно мотивирани да я подкрепят избиратели. Към момента тя събира около 9.5% подкрепа, главно от средите на интелигенцията, служителите, избирателите в големите градове и резултатът й ще зависи от мобилизацията за гласуване на тези непартийни симпатизанти.
4. При очаквана активност от 58% дистанцията между Плевнелиев и Калфин намалява от 15% в началото на кампанията до 9% пет дни преди изборите. При такава активност Росен Плевнелиев може да получи 37% от подадените бюлетини, Ивайло Калфин – 28%, Меглена Кунева - 16% от бюлетините в избирателните урни. При по-голяма активност водещите двама кандидати биха могли да достигнат съответно до 37-40% и 27-29%.
Останалите претенденти събират под 5% от предпочитанията на избирателите и трудно биха могли да предизвикат разместване сред основните кандидати.
Изборите за президент ще бъдат решени на втори тур. На балотаж Плевнелиев - Калфин 38% биха подкрепили кандидата на ГЕРБ, а 29% - този на БСП. На балотаж Плевнелиев – Кунева дистанцията между тях се скъсява до 6%, като интересното е, че Кунева мобилизира повече симпатизанти на втори тур, отколкото на първи.
Резултатите от изборите несъмнено зависят и от възможността избирателите свободно да изразят волята си. 45% смятат, че хората в тяхното населено място ще гласуват свободно. 32% са на мнение, че различни партии се опитват да контролират вота. Най-големи притеснения изпитват хората в по-малките населени места и работниците в предприятия. Общо 12% смятат, че е допустимо да продадат гласа си, но една трета от тях заявяват, че въпреки парите ще гласуват за кандидата, когото са си избрали, а не за онзи, който им е платил.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg