EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алтернативните търсачки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алтернативните търсачки

mail10:30 | 17.03.2014прегледи 708 коментарикоментари 0


Търсачката на Google обработва 100 милиарда търсения месечно или около 3,3 милиарда дневно. Доминиращата й сила при търсенето в интернет е толкова голяма, че хората дори превърнаха Google в глагол за търсене в мрежата, отбелязва ДПА. Съществуват обаче и други алтернативи на търсене, даже като се изключат търсачката на Yahoo! и Bing на Microsoft.

Duckduckgo: тази система, чието лого е патица, съществува от 2008 година. Твърди, че не съхранява данни като IP адресите на потребителите. Освен това не изпраща информация за търсенето до други сайтове, като например когато потребителят кликне на някой от резултатите на търсенето. След разкритията за възможностите за онлайн следене от бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, Дакдакгоу отчете драстично нарастване на броя на потребителите си, като броят на търсенията са се увеличили два пъти и половина. През февруари Duckduckgo отчете средно 4,5 милиона търсения дневно.

Ixquick също се хвали с факта, че не съхранява IP адресите на потребителите, не праща лични данни на трети страни и не оставя т.нар. бисквитки. Търсачката е с централа в Холандия и обобщава резултатите си като претърсва много системи за търсене едновременно. От 2009 година управлява Startpage, който работи като прави анонимни запитвания към Google. Startpage обработва около 5,2 милиона търсения дневно и също отчита повишение на търсенията след разкритията на Сноудън.

Qwant: тази търсачка, базирана във Франция, бе пусната онлайн през 2013 година и е привлякла около 600 милиона търсения през тази година. Съсредоточава се върху опазването на личната информация и сигурността. Според Qwant услугите от типа на предлаганите от Google оформят резултатите си въз основа на местоположението на потребителя и миналите търсения. Qwant посочва, че не ползва такива филтри, което означава, че търсенето се основава на информация от целия свят и се базира на съответствие, а не на профила на потребителя. Търсачката посочва, че ще инсталира "бисквитки" на браузъра за търсене, но няма да съхранява информация за дълго. Все още могат да се появят и други търсачки. Европейските власти се опитват да създадат свой собствен конкурент на Google от години, но без особен успех засега.
 


Тагове: Google, търсачки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161