EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алтернатива на руското ядрено гориво за ВВЕР-440

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алтернатива на руското ядрено гориво за ВВЕР-440

mail12:33 | 16.03.2018прегледи 6552 коментарикоментари 0


Westinghouse Electric Company и още осем европейски партньори в консорциум обявиха успешното завършване на финансирания от ЕС проект за диверсификация на доставките на ядрено гориво за реакторите с руска технология ВВЕР-440 в Европа.

В рамките на проекта консорциумът разработи концептуално производство на алтернативно ядрено гориво и установи как може да бъде възстановена веригата за производство и доставка, за да се изградят и доставят горивните системи за ядрените реактори, проектирани с руска технология – ВВЕР-440, по подобие на това, което направиха Westinghouse и ENUSA за атомната електроцентрала Ловиза във Финландия. В периода от 2001 до 2007 г. Westinghouse заедно с ENUSA, е доставяла ВВЕР-440 гориво от завода си в Престън, Великобритания, за АЕЦ „Ловиза” (Финландия) в количества, гарантиращи едногодишен цикъл за презареждане на реактора. В допълнение към производството на ядрено гориво, консорциумът е изградил и подсигурил свързаните с него методи и методология да се прилагат за лицензирането и използването на новия тип ядрено гориво.

"Този проект ни подготви много добре за производството и доставката на гориво за реакторите ВВЕР-440, предназначени за европейските комунални услуги и по този начин създаде жизнеспособна алтернатива на днешния единствен източник на гориво", каза Азиз Даг, вицепрезидент и изпълнителен директор на Westinghouse, Северна Европа." Много от страните от Източна Европа разчитат основно на ядрената енергетика и затова засилването на енергийната им сигурност е стратегически много важно".

От септември 2015 г. Westinghouse ръководи проект, известен като ESSANUF (Европейски доставки на безопасно ядрено гориво), който се фокусира върху лицензирането на доставчици на алтернативно ядрено гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР), опериращи в ЕС. Нейните партньори са VUJE, ÚJV Řež, Технологичен университет Лапеенранта (LUT), Национална ядрена лаборатория (NNL), NucleoCon, Национален научен център „Харков“ към Института по физика и технологии (NSC KIPT), Съвместният изследователски център на Европейската комисия в Карлсруе (JRC-Карлсруе) и Enusa Industrias Avanzadas (ENUSA). Програмата се финансира от „Евратом“ - програмата за научни изследвания и обучение на Европейския съюз (ЕС) (2014-2018 г.), която е част от „Хоризонт 2020“ (H2020) - програма за научни изследвания и иновации към ЕС (Споразумение за безвъзмездна помощ 671546).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 978