EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алмуния: В Еврозоната неплатежоспосоност не съществува

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алмуния: В Еврозоната неплатежоспосоност не съществува

mail13:55 | 29.01.2010прегледи 486 коментарикоментари 0


Европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния заяви днес на форума в Давос, че няма опасност Гърция да изпадне в неплатежоспособност или да напусне еврозоната, предаде Reuters.
"Не, Гърция няма да изпадне в неплатежоспособност. В Еврозоната неплатежоспосоност не съществува, тъй като когато използвате единна валута, възможността да получите финансиране в собствената си валута е много по-голямо", заяви Алмуния пред телевизия Bloomberg.
Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину допълни, че не знае за никакво обсъждане за отпускане на спасително финансиране със страни членки на ЕС, сред които Франция и Германия и допълни, че правителството се стреми да направи "каквото е необходимо, за да намали бюджетния си дефицит".
Financial Times публикува днес информация, че по всяка вероятност Гърция ще получи извънредна помощ от други европейски правителства и от Европейската комисия, въпреки опроверженията на Германия и Франция, че не стои такъв въпрос за предоставяне на финансова помощ на страната за излизане от кризата.
Натискът върху емитираните от Гърция държавни облигации днес отслабна и спредовете им на борсата паднаха до 380 единици, докато вчера по време на появилите се в медиите сценарии за европейски "спасителен план" за гръцката икономика
те бяха скочили до 405 единици.
Гърция се ангажира тази година да понижи бюджетния си дефицит до 8,7 процента от брутния вътрешен продукт чрез намаляване на социалните помощи, данъчни реформи и икономии от разходите за заплати в държавния сектор, припомня Reuters.
На въпрос дали проблемите на Гърция биха могли да извадят страната от Еврозоната Алмуния отговори следното: "Никакъв шанс, тъй като е налудничаво да се правят опити за разрешаване на проблемите на гръцката икономика извън Еврозоната".



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150