EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алжир между газта и ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алжир между газта и ВЕИ

mail15:25 | 08.02.2024прегледи 413 коментарикоментари 0


Институтът за изследване на природния газ (ИИПГ) към Форума на страните износителки на газ (ФСИГ), ще има принос към сектора чрез изследвания на нови технологични инструменти за развитие на газовата индустрия, според генералния директор на института, цитиран от алжирската новинарска агенция АПС.

В изказване по националното радио Азедин Аджеб, директор на ИИПГ подчерта, че институтът ще предложи "много високо ниво на обучение за страните от ФСИГ" и ще играе важна роля в тази област. "ИИПГ ще бъде технологичен център, натоварен с работата по изследователски проекти в областта на газа и опазването на околната среда", продължи той, като обърна внимание на резултатите от последното проучване на ФСИГ относно прогнозите за 2050 г., които показват промяна в енергийния микс, като делът на газа се увеличава от 23% на 26% и подчерта, че газът е чист енергиен източник.

Необходими са инвестиции във възобновяема енергия, за да се намали вътрешното потребление на газ и да се увеличи износът му, като същевременно се запази възможността за производство на електроенергия. 

Алжирският министър на енергетиката и мините Мохамед Аркаб заяви в град Бешар, че правителството е "напълно отдадено" на своята стратегия за енергиен преход до 2035 година.  "Целта на алжирските власти според плана за действие е да се постигне производствен капацитет от 15 хил. мегавата електричество до 2035 г. чрез няколко фотоволтаични електроцентрали, разположени в различни региони на страната, по-конкретно в провинция Бешар, където има проект за изграждане на четири електроцентрали от типа в общините Кенадса (120 мВт.), Абадла (80 мВт.), Бени-Униф и Лахмар (по 20 мВт всяка)", обясни министърът. 

Държавата прие национална програма за развитие на възобновяема енергия, като до 2035 г трябва да произвежда 15 хил. мВт. фотоволтаична електроенергия, свързана с обществената разпределителна мрежа, както и допълнителни 1000 мВт. извън въпросната мрежа като част от местното устойчиво развитие. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg