EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алжир инвестира $150 млрд. в строителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алжир инвестира $150 млрд. в строителство

mail12:31 | 18.02.2010прегледи 1246 коментарикоментари 0


Енергетиката и строителството са сред отраслите, в които България и Алжир биха могли да си сътрудничат. Това каза посланикът на Алжир Ахмед Буташ по време на  форум "Икономически климат в Алжир - бизнес и инвестиционни възможности", цитиран от БТА. Форумът се организира от Алжирското посолство в България и Българската търговско-промишлена палата.
Дипломатът посочи сред предпоставките за активизирането на сътрудничеството в енергетиката между двете страни - възможностите на Алжир като производител и износител на петрол и газ, енергийните потребностите на България, както и амбицията
на нашата страна да играе геостратегическа роля в своя регион.
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов отбеляза, че български специалисти биха могли да се включат в добива и преработката на природен газ и нефт в Алжир.
Той заяви, че българското министерство ще подкрепи всяка инициатива, която ще е в полза на търговско-икономическите отношения между двете страни.
В областта на строителството Алжир финансира редица проекти за изграждане на магистрала, училища, болници, висши учебни заведения. Общата стойност на правителствената програма на Алжир за периода 2009 - 2014 година е 150 млрд. долара. Програмата се финансира с бюджетни средства, каза дипломатът.
Той отбеляза, че други страни от ЕС вече присъстват на алжирския пазар. Сред тях той открои Полша, с която наскоро са били сключени договори в областта на енергетиката, а стокообменът между Полша и Алжир достига към днешна дата 390 млн. долара. За сравнение  стокообменът между България и Алжир  за 2008 г. възлиза на 88.1 млн. долара, в това число износ 81.5 млн. долара и внос 6.6 млн. долара. Дипломатът заяви, че ще положи всички усилия близките три - четири години равнището на
двустранната търговия между България и Алжир да достигне и дори да надмине стойностите на стокообмена между Алжир и Полша.
Както през 60-те, 70-те и 80-те години,  Алжир отново отваря врати за българския бизнес, заяви посланикът. Той припомни, че през 60 и 70-те години в неговата страна са
работили около 7000 български експерти.
В Алжир ще бъдете толкова в безопасност, колкото и в други страни, каза дипломатът по отношение на сигурността в неговата страна.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182