EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Албанският износ на текстил расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Албанският износ на текстил расте

mail07:30 | 25.10.2022прегледи 796 коментарикоментари 0


Износът на текстил и обувки, които са важна част от външната търговия на Албания, продължи да се възстановява през 9-месечния период януари-септември 2022 г., предаде за БТА албанската агенция АТА.

Износът на тази група стоки представлява 27% от общия обем на албанската експортна продукция и е с 9,3 милиарда леки по-висок дори в сравнение с деветте месеца на 2019 г., годината преди пандемията от ковид-19.

По данни на албанския статистически институт износът на текстил и обувки е достигнал 99,5 милиарда леки през периода януари-септември на тази година при 81,9 милиарда леки през 2021 г. През деветте месеца на 2019 г. износът на тази група стоки е бил на стойност 90,2 милиарда леки.

Според експерти несигурността заради войната на Русия в Украйна и глобалната енергийна криза може да забавят темпото.

Производство на ишлеме в Албания има специфична тежест в албанския износ и в заетостта. Този тип производство допринася с 38% за общия износ, като заетите в него са 45% от работната сила в Албания.

Благодарение на предимства като географското положение на страната, правната рамка, отговаряща на стандартите на ЕС, ниската цена на транспорта и инфраструктурата, работната сила, готова да работи в този сектор, но също така и инвестициите на компаниите в машини и оборудване през последните години има разширяване на износа към нови пазари, като някои компании преминават към затворен цикъл, отбелязва агенция АТА.

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg