EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Албания:4- и 5-звездни хотели без облагане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Албания:4- и 5-звездни хотели без облагане

mail17:30 | 29.09.2022прегледи 932 коментарикоментари 0


Правителството на Албания гледа на туризма като на стратегически сектор и поради тази причина през последните години се засилва вниманието и инвестициите в този сектор, особено в инфраструктурата, каза министърът на финансите и икономиката на Албания Делина Ибрахимай, съобщава албанската агенция АТА

Той гарантира, че подкрепата за туристическия сектор ще продължи и през следващите години, като изрази увереността си, че секторът има много неизползван потенциал.

„Само през 2021 г. приносът на туристическия сектор към БВП на страната е 7,5%, а ако се броят секторите, които косвено допринасят за туризма, този принос достига до 17,5% от БВП. През 2022 г. само за периода юни-август се наблюдава увеличение на оборота на сектора с 30% и увеличение на заетостта с 4% спрямо предходната година, което показва положително развитие, увеличение на броя на фирмите, на броя на нощувките, увеличение на капацитета и на използването на туристически капацитет “, каза Ибрахимай.

Министър Ибрахимай подчерта факта, че за сектора на туризма правителството е въвело фискални стимули за насърчаване на инвестициите.

"Всички 4- и 5-звездни хотели са освободени от облагане. ДДС е намален на 6 на сто за всички обекти за настаняване, а при 4- и 5-звездните хотели е намален ДДС за ресторантите", каза тя.

„Опитахме се да насърчим инвестициите в този сектор чрез нашите фискални политики и чрез закона за стратегическите инвестиции въведохме някои допълнителни стимули, свързани с данъка върху инфраструктурата за строежите в този сектор. Ще продължим да подкрепяме туристическия сектор, защото ние твърдо вярваме, че има много неизползван потенциал. Според прогнозите на международните институции в областта на туризма, в целия свят този сектор ще расте с 5,8% на годишна база до 2030 г. “, каза Ибрахимай.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886