EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Албания се рекламира с подводна археология

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Албания се рекламира с подводна археология

mail16:33 | 20.02.2017прегледи 1325 коментарикоментари 0


Албания използва археологическите си находки край югозападното си крайбрежие, за да повиши интереса сред туристите. Албанската Национална крайбрежна агенция (НКА) е открила в понеделник изложба на 30 фотографии, показващи подводни археологически находки, предаде Yahoo News.
„Организация с нестопанска цел е картографирала около една трета от албанското крайбрежие от Саранда на границата с Гърция до Вльора“, съобщи председателят на НКА Аурон Таре. Той добави, че при сканирането са били открити 38 корабокрушения в Йонийско море, като шест от тях са на повече то 2000 години. Таре посочи, че корабите показват, че „Илирия е била търговски път, а не пиратско свърталище“.
Той добави, че археологическото богатство на крайбрежието на Албания се нуждае от повече законова защита, за да се полага по-добра грижа за туристическите дестинации. „Страната няма водолазен туристически отрасъл, но това може да се промени, ако находките бъдат промотирани правилно“, заяви Таре. „Имаме голямо подводно археологическо наследство, но засега не знаем как да го пазим и използваме“, добави той.
Неритан Цека, археолог-ветеран, който се занимава с подводните разкопки заяви, че са били открити „богатства недокосвани находки“. „Това голямо археологическо богатство трябва да бъде показано на местните, за да го запазят и по света, заради научната му важност“, добави той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg