EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Албания: Ръст на износа на земеделска продукция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Албания: Ръст на износа на земеделска продукция

mail12:01 | 20.01.2023прегледи 978 коментарикоментари 0


Благодарение на облекчаването на търговските процедури между страните от региона има увеличаване на търговския обмен в сферата на земеделието и храните, съобщи АТА. 

Според статистиката на албанското Министерство на земеделието и развитието на селските райони през 2022 година чрез инициативи и намаляване на тарифи и други препятствия страната е успяла да увеличи с 25 процента обема на търговията в земеделието със страните от "Отворени Балкани", Република Северна Македония и Сърбия. 

Износът на селскостопанска продукция от Албания в Сърбия се е увеличил с 58,2 процента по стойност и с 13,6 процента по количество.  Износът на албанска селскостопанска продукция в Република Северна Македония се е  увеличил с 37,2 процента по стойност и 32 процента по количество. 

Същевременно вносът на земеделска продукция от Сърбия в Албания  е спаднал с 9 процента, а от Република Северна Македония е намалял с 22 процента.

Министърът на земеделието Фрида Крифца заяви, че  има  засилване на сътрудничеството в  земеделието и с други страни в региона.  Така например с Косово  административните бариери за контрол на границите са премахнати, с което се  пестят време и пари за бизнеса./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg