EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акция "Хеликоптер" с приходи до 13 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акция "Хеликоптер" с приходи до 13 млн. лв.

mail16:50 | 21.12.2010прегледи 383 коментарикоментари 0


През последните два месеца НАП са регистрирали над 150 случая, в които луксозни имоти, продавани като фирмени, се препродават на физически лица. Това каза директорът на агенцията по приходите Красимир Стефанов, предаде репортер на БГНЕС.
Стефанов обясни, че по този начин се начислява ДДС. Ефектът на първоначалния етап на проверката, станала популярна като акция "Хеликоптер", е 10 – 13 милиона лева, уточни директорът на НАП. Той групира три вида данъчни нарушения, установени при акцията. Първият е, че при купуването на луксозни имоти те се декларират като фирмени. Вторият вид е след като се купят режийните за тези имоти, се плащат от фирми – така се стопява корпоративният данък. Третият вид нарушение е, че имотите се ползват от физически лица без доходи или минимални такива. През последните два месеца в полезрението на НАП са попаднали 400 имота, на които се правят проверки. Предварителен анализ на приходната агенция показва, като ефект и над 10 хиляди недекларирани имота в цялата страна. Проверката на НАП за 400-те имота върви поетапно. В момента се проверяват 200 имота. Според директора Красимир Стефанов, със сигурност, след като приключи проверката и за тях, резултатът ще бъде изразен с милиони. Красимир Стефанов призова всички, които имат неизрядни документи по отношение на имотите си, да ги въведат в ред. Той допълни, че за това има време до края на януари – началото на февруари 2011 година.
В резултат на проверката само в район Витоша в столицата, ефектът се изразява в 4 милиона лева несъбрани данъци и такси. "Това са само част от сумите, които трябва да си събере общината", каза главният архитект на столицата Петър Диков. В четирите южни района на София общината е поискала проверка на 1798 сгради, които не са отразени в кадастъра. За двата месеца по време на акцията за проверка на новопостроени и невъведени в експлоатация сгради в Столична община са постъпили 1184 искания за издаване на удостоверение за ползване за въвеждане в експлоатация на имоти от цяла София. Резултатите от проверката ще бъдат изпратени на прокуратурата. Заместник-градският прокурор на София Роман Василев обясни, че отчетът на СГП показвал, че от постъпилите в прокуратурата сигнали само 2,5% са от държавните контролни органи в страната. Василев обясни, че това е изключително малък процент. Той каза, че отчетът за деветмесечието на 2010 година показва, че тези сигнали вече са 15%.
"Важен е дисциплиниращият ефект от акцията. Да дисциплинираме, да знаят, че държавата е единна и нещата ще продължат до край", каза директорът на НАП Красимир Стефанов, който определи само първоначалния ефект от акцията като "поразителен". Стефанов каза още, че разходите за полетите на хеликоптера възлизат на 3400 лева. Главният архитект на София Петър Диков каза, че догодина ще има и сериозни движения по въвеждането на ред из кварталите на София, популярни като гетата на столицата.
Главният архитект на София Петър Диков, зам.-прокурорът на Софийска градска прокуратура Роман Василев и директорът на НАП Красимир Стефанов участваха днес в пресконференция, на която оповестиха резултатите от проверката на новопостроени и невъведени в експлоатация сгради. Проверката бе извършена от Столична община, Градска прокуратура и Националната агенция за приходи. /БГНЕС
 


Тагове: НАП, имоти, фирми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg