EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акционери гласуват дали директори да останат на работа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акционери гласуват дали директори да останат на работа?

mail11:26 | 01.12.2009прегледи 886 коментарикоментари 0


Председателите на бордове на компании да остават на работа след като бъде проведено гласуване от акционерите, пише днес BBC.
Предложението е на Съвета за финансови отчети, според който членовете на управителния съвет на компаниите трябва да бъдат преизбирани веднъж на всеки три години.
От Асоциацията на британските застрахователи са още по- драстични. Те предлагат акционерите всяка година да гласуват за това дали членовете на управителния съвет трябва да продължат да заемат ръководния пост.
Председателят на Съвета за финансови отчети сър Кристофър Хог сподели мнението, че членовете на управителния съвет трябва да мислят дългосрочно за техните отговорности, отбелязва BBC.

 

Водещите показатели за оценка на ръководните кадри, предлагани от Съвета за финансови отчети, са следните:

- Ръководството, ролята, уменията, необвързаността с други директори, както и тяхното  ниво на посвещаване в работата трябва да бъдат преразглеждани.


- Бордовете на директорите трябва да бъдат оценявани външно на всеки три години, а председателят на борда би трябвало да разполага с отчет за развитието, изготвен от всеки член на управителния съвет.


- Възнагражденията на база на представянето трябва да бъдат обвързани с дългосрочните интереси на компанията и с нейната политика на управление на риска.

 

Въпреки че наблюдението показва за сериозно нарушение на при оценка по тези показатели в банковия сектор, според сър Кристофър е възможно да бъдат извлечени ползи за управлението при спазване на цитираните принципи на оценка на изпълнението.
„Принципният урок от финансовата криза е този, че управителните на бордове трябва да мислят задълбочено върху индивидуалните и колективни роли на отговорност”, добави още той.
Базовите показатели за оценка на борда на управителите на компании в момента се обсъждат.
От Съвета за финансови отчети заявяват, че няма да принуждават за изпълнение на предложенията им, но все пак разчитат, че акционерите ще бъдат отворени да ги приложат.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158