EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акции на китайски компании се продават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акции на китайски компании се продават

mail08:40 | 29.06.2023прегледи 581 коментарикоментари 0


През последните 2 години международни инвеститори са продавали масово акции на китайски компании, разочаровани от засиленото влияние на президента Си Дзинпин в икономиката и нарастващото геополитическо напрежение, се казва в документ на Atlantic Council, пише Business Insider.

"Изтичането" на инвеститори (и чуждестранни инвестиции) е свързано с повишаване на риска при инвестиране в Китай, смятат анализатори. Като вид "гориво" за това, напоследък послужиха по-ниските от очакваното икономически показатели на Китай, както и неравномерното икономическо възстановяване на страната след пандемията от Covid-19.

Институционалните инвеститори от началото на 2022 г. досега (за близо година и половина), са продали китайски облигации с нетна стойност от 148 милиарда долара. Същевременно, за периода цените на акциите на китайските компании като цяло падат. Освен прекъсванията във възстановяването на Китай от пандемията, на страната по всяка вероятност й предстоят дългосрочни структурни проблеми.

Като най-важните от тези проблеми експерти посочват: бързо застаряваща работна сила, изоставаща производителност на труда, засилващо се икономическо неравенство и обща криза на собствеността. С течение на времето, отливът на чуждестранни инвеститори ще се отрази негативно на икономиката на Китай като цяло, смятат анализатори.

Освен заради опасенията от "затягане" на регулаторните мерки на финансовите пазари в страната, рискът от инвестиране в китайски ценни книжа нараства и поради ниската доходност от активите.

Затова много институционални инвеститори, вече избират други финансови пазари, като Индия например. От друга страна, Китай се сблъсква с противостоянието на САЩ на международната "арена", които по всякакъв начин се опитват да му попречат при разработването на най-новите технологии (в т.ч. микрочипове).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg