EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Актуализация на бюджета - гласуване в НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Актуализация на бюджета - гласуване в НС

mail07:30 | 31.07.2013прегледи 723 коментарикоментари 0


Наталия Ганчовска, БНР
Актуализацията на бюджета беше приета на второ четене в ресорната комисия на парламента. Единствената промяна, която ще се случи между двете четения на проекта, е решението на комисията да увеличи размера на обезщетението за отглеждане на деца с увреждания от 189 на 217 лв. Решението ще засегне 22 хил. български деца. То ще влезе в сила от 1 август и ще се отнася до края на годината. Вносителят на предложението Корнелия Нинова посочи, че ще се направи всичко възможно да се запазят тези параметри и през 2014 г. Това ще струва на бюджета до края на годината 3 млн. лв.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков подкрепи заложения социален пакет, но изрази острото си недоволство, че нито едно от предложенията на синдикатите не е взето под внимание, освен 40-те милиона, заделени за плащания за ваучери за храна.

Днес бюджетът ще бъде гледан на второ четене в пленарна зала.

В края на миналата седмица депутатите решиха правителството да емитира нов дълг от 1 млрд. лева.

Опозицията в лицето на ГЕРБ вече беше склонна да допусне някакви промени в бюджета. Проектът, който обаче не беше приет от работната група, предвиждаше увеличаване на данъчните приходи с двеста хиляди лева, намаляване на вноските в общия бюджет на ЕС и намаляване на бюджетния дефицит. Специално за вноската за ЕС, финансовият министър Петър Чобанов посочи, че дори и напротив вероятно тази вноска в новия бюджет ще бъде по-голяма и бившият социален министър от правителството на ГЕРБ предложи и свой социален пакет в допълнение на този, който вече беше приет на първо четене от комисията като поиска енергийно подпомагане на социално слабите граждани, което да обхване повече домакинства и увеличаване на броя на подпомаганите до милион и половина български граждани, като посочи, че средствата за това могат да бъдат осигурени от продажбите на емиисии парникови газове. На този етап няма как това да се случи. Това е закон, с който гасим пожари, закон, с който да провеждаме нови политики, посочиха от финансовото министерство. Затова вероятно беше отхвърлено и предложението на депутатите Даниела Дариткова и Десислава Атанасова за създаването на национална педиатрична болница, за което бяха поискани 30 милиона лева. За сметка на това обаче бе прието предложението на Корнелия Нинова за увеличаване размера на обезщетението за отглеждане на деца с увреждане.

Именно заседанието на комисията по бюджет и финанси миналия вторник предизвика безредиците пред парламента и обсадата на сградата от протестиращите граждани, които задържаха вътре депутати, министри и журналисти до късните часове на нощта. Вероятно от предпазливост днес заседанието е изтеглено рано сутринта и е преместено от пленарната зала на НС в сградата на площад "Александър Първи".

По параметрите на подготвяните изменения в бюджета от 1 млрд. лева правителството ще разпределя за социални плащания и за бизнеса. Социалните разходи се планират в размер на 40 млн. лева. Още толкова ще бъдат заделени за изплащане на ваучерите за храна, а 160 млн. лева за разплащането на държавата с бизнеса. Не се предвиждат средства за ръст на минималната работна заплата и за коледни добавки за пенсионерите. При гласуването на първо четене в пленарната зала от "Атака" се въздържаха, а ГЕРБ не одобриха промените. Владислав Горанов коментира:

Лош сигнал и лоша тенденция е да се допускат допълнителни разходи над и без това доста сериозните ангажименти и разходи, които има през 2013-а година.

Финансовият министър Петър Чобанов мотивира промените така:

Възстановяването на бизнес средата, нейното нормализиране ще доведе дотам банките отново да започнат да вършат своята нормална дейност, а именно да отпускат кредити.

И премиерът Пламен Орешарски посочи:

Можем да се съберем и в този дефицит, можем и да го свием. Можем да направим и балансиран бюджет. Ако спрем да плащаме октомври, ноември, декември, и ако спрем да връщаме ДДС, вярвайте ми, и до излишък можем да достигнем.

Още за дебатите от тази сутрин в Комисията по бюджет и финанси вижте тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4180