EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Активиране на „спящите“ акции от приватизацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Активиране на „спящите“ акции от приватизацията

mail10:03 | 15.04.2016прегледи 1383 коментарикоментари 0


Централен депозитар (ЦД) проведе обсъждане на проблемите със „спящите“ акции в „Регистър А“ с професионалната общност.  На срещата присъстваха близо 50 представители на Асоциация на банките в България (АББ), Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), Комисия за финансов надзор (КФН), както и юристи в областта. 

В началото на обсъждането ръководството на Централен депозитар представи анализ и статистика за ситуацията около книжата в „Регистър А“. Първоначалното захранване на сметките в „Регистър А” към ЦД е извършено в резултат на първата вълна от масовата приватизация през 1996 г. и сега броят на сметките в него е около 2.5 милиона.  По отношение на тези сметки се наблюдава липса на интерес от притежателите относно управление на съответните финансови инструменти. Същевременно  разходите по управлението им (продажба, наследство и др.) са по-големи от стойността на самите инструменти - прехвърлянията с подобни инструмента представляват под  0,001% от регистрирания дневен оборот.  В момента около 26% от акциите на публичните компании се съхраняват по лични сметки -  равностойност по номинал на около 2 до 3 млрд. лв. Тези лични сметки не са под наблюдение и управление на нито един инвестиционен посредник, банка или друга финансова институция. 

След двучасов дебат всички участници в срещата се обединиха около извода, че проблемите с акциите в „Регистър А“ са сериозни, съществуват вече 20 години и е необходимо незаинтересованите инвеститори да бъдат активизирани. За целта ще бъде организирана и проведена мащабна информационна кампания. Форумът реши също да бъде създадена работна група, която да се състои от представители на всички заинтересовани страни и да изготви най-подходящите решения за преодоляването на проблемите. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg