EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Активи за 395 млн. от "Кремиковци" АД на търг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Активи за 395 млн. от "Кремиковци" АД на търг

mail16:20 | 04.02.2011прегледи 1239 коментарикоментари 0


На 7 февруари започва отново процедура за продажба на обособена част на "Кремиковци" , включваща основните активи на металургичния комбинат. Десетки инвеститори, от страната и чужбина, са извършвали оглед на включените в обособената част активи, съобщи за БТА синдикът на дружеството в несъстоятелност Цветан Банков. Обособената част обхваща пред заводската и производствената площадки на металургичния комбинат заедно с активите, които са свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им, които ще се продават чрез търг с тайно наддаване. Търгът ще се състои в административна сграда на комбината. Началната цена на обособената част е 395 000 000 лева. В понеделник ще стане ясно дали ще се оправдаят очакванията на кредиторите на комбината - търговски дружества, работници и служители или големите инвеститори търпеливо ще изчакат последващата процедура, когато цената по закон ще бъде определена на 80% от обявената, коментира Банков. Синдикът уточни, че огледите на активите, включени в обособената част, са извършвани от добре подготвени специалисти, което е индикация за реалния интерес на инвеститорите. Разликата от предходната продажба е, че в сега предлаганата обособена част са включени повече терени и сгради от предзаводската площадка, а са изключени част от активите - предимно транспортни средства. Общото между двете продажби е, че обособяването на активите, предлагани за продажба, осигурява функционирането на металургичния комбинат и осъществяването на производствената му дейност, коментира Банков.
Предишен търг
При предходния търг с тайно наддаване, състоял се на 13 септември миналата година, оценката на обособена част от комбината беше 565 млн. лева. Тогава се продаваха производствената площадка на дружеството, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на фирмата. Кандидати не се явиха. Желаещи да стопанисват тази обособена част нямаше и на явния търг, който по закон се проведе на 80 на сто от първоначалната цена и съвпадна с рождения ден на комбината 5 ноември. Тогава обособената част се продаваше за над 452 млн. лева."Кремиковци" беше обявен в ликвидация в края на май 2010 г, а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лева. Десетки кредитори - търговски дружества, работници и служители, както и държавата очакват изплащане на вземанията, които имат от комбината. Много са и фирмите, които следят бъдещето на завода - тяхната дейност е свързана с предоставянето на услуги за металургичното предприятие (транспортни, логистични, ремонтни и др.) или с ползването на металната продукция, произвеждана от комбината. За участие в наддаването в понеделник за обособената част на "Кремиковци" се внася задатък десет процента от оценката в размер на 39 500 000 лева в Българската банка за развитие, уточни синдикът.
За да бъдат допуснати до участие в продажбата, кандидатите трябва да представят на синдика документ, удостоверяващ внасянето на задатъка, документ за самоличност, удостоверение за актуално състояние, легитимиращо участника, нотариално заверено изрично пълномощно, когато кандидатът участва в наддаването чрез представител. Предложенията за цена се подават заедно с квитанцията за внесен задатък в запечатан плик в канцеларията на синдика в деня на продажбата от 12.00 до 13.00 часа. Веднага след изтичането на този срок синдикът ще обяви постъпилите наддавателни предложения за обособената част от комбината в присъствието на явилите се наддавачи. За купувач на обособената част ще бъде обявен този наддавач, който е предложил най-висока цена. Той трябва в срок от пет дни от приключване на продажбата да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък. Ако
в този срок цената не бъде внесена, задатъкът служи за удовлетворяване на кредиторите, а за купувач се поканва наддавачът, предложил следващата най-висока цена. Ако и той не внесе цената в пет дневен срок от обявяването му за купувач, внесения от него задатък също се задържа за удовлетворяване на кредиторите и се поканва следващият по реда на предложените цени наддавач и така при нужда до изчерпване на всички наддавачи, направили действителни наддавателни предложения.
Според разпоредби на Търговския закон, когато компанията, обявена за купувач, внесе своевременно дължимата сума, Софийският градски съд с постановление й възлага обособената част от имуществото на "Кремиковци". Купувачът ще бъде въведен във владение от синдика след влизане в сила на постановлението за възлагане, заплащане на таксите за прехвърляне на имота и представяне на удостоверение за извършено вписване на постановлението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg