EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Активи за $1 трлн. се местят заради Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Активи за $1 трлн. се местят заради Brexit

mail09:35 | 10.01.2019прегледи 747 коментарикоментари 0


Активи на стойност близо 800 млрд. паунда ( $1 трлн.) се преместват от Великобритания в нови финансови центрове в ЕС преди Брекзит, съобщи Ройтерс, цитирайки консултантската компания EY. Тя проследява плановете на 222 финансови компании, откакто британците гласуваха на референдума през юни 2016 г. В последната си актуализирана информация в края на ноември м.г. компанията обяви, че най-малко 80 фирми вече обмислят или са потвърдили преместването на активи и персонал. “Колкото по-близо сме до 29 март без споразумение, толкова повече активи ще бъдат прехвърлени”, коментира Омар Али от EY.

Междувременно над 200 британски депутати подписаха писмо до премиерката Тереза Мей, призовавайки я да отхвърли варианта за Брекзит без споразумение, пише в. “Гардиан”. Британският парламент поднови работа след коледната си почивка. Дебатите по сделката за Брекзит се очаква да започнат в сряда, а гласуването ѝ - на 15 - 16 януари.

Много е вероятно Тереза Мей да не получи подкрепата на долната камата на британския парламент за предложената от нея сделка с ЕС. Смята се, че между 55 и 71 депутати на торите планират да гласуват срещу нея. Демократичната юнионистка партия, чиито 10 депутати са необходими за одобряване на споразумението, също е против. ЕС продължава да настоява, че няма да има предоговаряне. Според източници от Брюксел обаче съюзът изчаква и ако на Мей не ѝ достигне малко при гласуването в парламента, едва тогава би помислил за още компромиси.

Броени дни преди гласуването в парламента в пристанищния град Дувър започнаха тестове за това дали ще се стигне до хаос по пътищата и пристанищата при Брекзит без договор. Около 150 тежкотоварни камиона, паркирани на близкото летище, поеха в колона към най-натовареното пристанище за фериботната връзка с Европа.

“Дълг на всяко отговорно правителство е да продължи да се подготвя за всякакви варианти и последици, включително за отсъствие на споразумение”, заяви говорителка на транспортното министерство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg