EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Ако изборите са днес, ГЕРБ = 24,3%, БСП = 13,2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ако изборите са днес, ГЕРБ = 24,3%, БСП = 13,2%

mail11:43 | 04.04.2016прегледи 1025 коментарикоментари 0


Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,3 процента, за БСП - 13, 2 процента, а за ДПС - 5, 7 на сто, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 17 и 25 март сред 1000 пълнолетни лица.
РБ би получил 5, 5 на сто, Патриотичният фронт - 4, 5 на сто, АБВ - 2, 6 на сто, а "Атака" - 2, 5 процента.
И през март ГЕРБ запазва електоралната си тежест и остава първа политическа сила, с 24 на сто от гласовете на българските избиратели, коментират социолозите.
Два месеца преди конгреса на БСП, от "Екзакта" регистрират лека мобилизация на електората на партията. Една трета от социалистите са на мнение, че БСП разширява влиянието, а две трети не споделят подобна оценка. В същото време леко се свива подкрепата за лидера на БСП Михаил Миков. През март той е одобряван от 15 на сто от българите, с 2 процента по-малко от февруари.
Сочената в медиите като основен опонент на Миков Корнелия Нинова стои по-добре от него сред населението като цяло - тя е одобрявана от 21 на сто от българите, според проучването. Корнелия Нинова е по-добре приемана отколкото Михаил Миков сред трудово-активните българи, сред високообразованите и сред жителите на столицата и на градовете-областни центрове. Подкрепата, която двамата имат сред левите избиратели, е съизмерима - добри оценки за всеки един от тях дават по около две трети от социалистите, сочат данните.
Заявяващите се като електорат на ДПС в момента възлизат на 5,7 на сто. Вторичният анализ показва, че около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Към момента потенциалът на партията на Лютви Местан остава неясен, а нагласите на хората могат да се тълкуват единствено като пожелателни в бъдеще време, уточняват социолозите.
Няма значими промени в електоралната тежест на РБ и ПФ.
АБВ съхранява шансовете си за участие в нов парламент с резултат от 2, 6 на сто от имащите право на глас. В полза на формацията работят и високите рейтинги на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.
Картината на електоралните нагласи е доста застинала и ако може да се говори за очаквана електорална динамика, това се отнася в най-голяма степен до избирателите на ДПС и РБ. Данните показват, че засега по-малки формации извън парламентарния формат не се намесват в надпреварата за следващ парламент, коментират от "Екзакта". /БТА


Тагове: избори, ГЕРБ, БСП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4255