EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ако ГМО е над допустима норма в храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ако ГМО е над допустима норма в храните

mail16:15 | 16.06.2010прегледи 756 коментарикоментари 0


Ако има ГМО над допустимата европейска норма в храните, това трябва да е изписано задължително на опаковката с главни букви и с контрастен на останалата част от текста цвят, като размерът трябва да е най-малко 25 процента от размера на опаковката.
Това предвиждат промени в Закона за храните, приети на първо четене от парламента, внесени от депутати от ГЕРБ. Народното събрание прие и изменения, внесени от Ваньо Шарко от "Синята коалиция", които също предвиждат обозначенията, указващи, че
храните или хранителните продукти съдържат ГМО, да са размер не по-малък от 25 на сто от размера на опаковката.
В проекта на ГЕРБ освен изискванията за етикетиране се предлага при регистриране на нов обект за производство на храни и ястия да се подава декларация по образец до контролния орган, за да се повиши информираността му ще бъдат ли влагани генномодифицирани суровини при производството на храни.
За да се удостовери заявената информация в подадената декларация, ще се вземат проби за ГМО от доставените храни и влаганите суровини.
Измененията, предлагани от Ваньо Шарков, забраняват влагането на продукти и съставки, съдържащи ГМО, при производството на детски храни. Забранява се и разпространението и продажбата на храни и хранителни продукти, съдържащи ГМО, в детски ясли, детски градини, училища и търговската мрежа около тях в радиус от 100 метра.
Шарков предлага и повишаване на глобите за незаконно произвеждане и продажба на генетично модифицирана храна, както и на храна, съдържаща ГМО. Санкциите в момента са от  15 000 до 35 000 лв., а с измененията се предвижда да станат от 25 хиляди до 50 хиляди лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg