EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ако банкрутира руски олигарх

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ако банкрутира руски олигарх

mail14:38 | 18.09.2009прегледи 430 коментарикоментари 0


Константин Разнов, BBC
Финансова криза навлезе в Русия в края на миналата година, по-късно отколкото в повечето страни. Нейната внезапна поява обаче засегна тежко не само най-бедните руснаци, но и мнозина от супербогатите бизнесмени - т. нар. олигарси.
Тяхното богатство се сви с милиарди и анализатори започнаха да предсказват смъртта им?
Промениха ли се драстично отношенията между Кремъл и олигарсите? В продължение на години руските олигарси бяха толкова популярни сред обикновените руснаци колкото гостуващ футболен отбор.
Повечето от най-богатите направиха състоянията си през 90-те години по време на приватизацията на руската индустрия, като това се разглежда от мнозина като една дръзка кражба.
По тази причина имаше малко съчувствие, когато кризата стопи техните състояния и много милиардери бяха принудени да се борят за оцеляването на империите им.
По-рано тази година руският премиер Владимир Путин публично унижи един супербогаташ, който подписал договор за подновяване на доставките на затруднена фабрика.
"Аз не виждам твоя подпис, ела тук и подпиши," каза г-н Путин на Олег Дерипаска, един от най-богатите в Русия, чийто холдинг е с дългове, оценявани на $ 20 млрд.
Изглежда, че много от олигарсите са загубили голяма част от властта си, която им позволи да определят политическия пейзаж на страната по времето на президента Борис Елцин.
Въпреки това  Максим Кашулински, гл. редактор на руското издание на "Forbes", който ежегодно публикува класациите на олигарсите, не мисли, че една нова криза е толкова голям проблем за тях.
"Криза е стандартно положение за тези хора. Когато тя се случи, някакъв защитен механизъм се включва в тях", казва Кашулински. -"Стават по-агресивни и започват да правят бизнес по-сериозно, отколкото, когато всичко е спокойно и парите са лесни."
Кашулински също смята, че хората не трябва да надценяват значението на инцидента между Путин и Дерипаска.
"Това беше някакъв вид популизъм на Путин. Целта беше да се покаже, че той има контрол над олигарсите," добавя той. -"Но аз съм сигурен, че в действителност реалните преговори се провеждат далеч от телевизионните камери, зад кулисите, с благоприятен резултат за Дерипаска."
Някои анализатори смятат, че по време на криза няма значение колко милиарда е загубил някой голям бизнесмен, а дали ще предотврати загубата на бизнеса си.
Въпреки това много от олигарсите са били принудени да се обърнат към правителството за подкрепа и заеми, като помощта идва с предварителни условия на правителството.
Олег Анисимов, гл. редактор на руското бизнес списание “Finans”, което също съставя годишна ранглиста на супер-богатите в Русия, отбелязва, че Кремъл не случайно подпомага олигарсите, вместо да предоставя на останалия бизнес парични средства.
"Аз не бих казал, че държавата е спасила олигарсите по някакъв начин, по-скоро работи в екип с тях", обяснява той.
"Какво ще стане, ако олигарх банкрутира? Държавата мигновено поема отговорност за стотици хиляди хора, работещи в неговия бизнес. Трябва ли държавата да поеме отговорността? Аз не мисля така," добавя Анисимов.
На теория, сега олигарсите са много повече в зависими от Кремъл, защото държавата им е големият кредитор чрез държавните банки, но Анисимов се съмнява, че правителството ще позволи те да фалират.
"Хората зад стените на Кремъл не са глупави. Те разбират, че е необходимо да има олигарси наоколо, защото хората ще обвиняват тях, а не правителството, ако нещо се случи."
В същото време много от пострадалите през кризата олигарси са постигнали на напредък в преговорите за преструктуриране на дълговете си с кредиторите.
В създалата се икономическа среда банките са по-заинтересовани от възстановяването на средствата си, отколкото да притежават закъсали фабрики.
Междувременно през последните месеци цената на повечето активи се е повишила значително, като борсовият индекс на Русия се е удвоил, което трябва да е подобрило настроението на олигарсите.


Тагове: олигарх, Кремъл
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161