EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

АИКБ: МС преговаря сепаративно с избрани фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АИКБ: МС преговаря сепаративно с избрани фирми

mail14:15 | 15.10.2021прегледи 708 коментарикоментари 0


Асоциация на индустриалния капитал в България предупреждава още от началото на лятото на тази година за необходимостта от спешни и решителни действия, поради стремителното нарастване на цените на електрическата енергия. Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в ЕС често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна. Над 600 000 небитови потребители в България – не само промишлените предприятия, но и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, които закупуват електроенергията на свободния пазар, са подложени на ценови шок.

През последната седмица цените на тока отбелязаха поредни рекорди и българските работодатели, изправени пред риск от масови фалити, подготвят протестни действия. На този фон, с изумление от медиите научихме за организирана от правителството среща само с една организация и огласеното след срещата намерение да се предложи сключването на двустранни договори за обезпечаване на една малка група предприятия с електрическа енергия на ниска цена, отбелязват от АИКЛ в писмо до медиите. Подобно действие противоречи на европейското и на националното законодателство, представлява недопустимо нарушаване на правилата на свободна конкуренция, тъй като фаворизира и поставя в привилегировано положение няколко фирми. АИКБ предупреждава, че подобно решение е невъзможно за изпълнение, защото е незаконно, тъй като Законът за енергетиката забранява извънборсовото сключване на двустранни сделки.

АИКБ настоява категорично преговори да се водят с всички национално представителни организации на работодателите, а не само с една и заедно със социалните партньори ще огласи исканията си по време на Национален протест на 19 октомври 2021 г. от 12 часа пред Министерски съвет.

Както е известно в четвъртък представители на КРИБ разговаряха с премиера Янев. След срещата председателят на КРИБ Домусчиев каза следното: "Проведохме ползотворен разговор. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с който да се помогне на индустрията. Правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не е достатъчно за нас.

Настояваме да се пристъпи към двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия. Проблемът е голям и няма как да се чака повече, добави Домусчиев и каза, че при нас моделът е много сбъркан. КРИБ ще препоръча на колегите от другите работодателски организации да се изчака с протестите, докато видим какво ще се получи до края на другата седмица в работната група, обясни Домусчиев.

Министърът на икономиката Даниела Везиева коментира, че са се разбрали, че започват работа по невиделия решение закон за изменение на климата, по наредбата, която ще даде възможност да се направят компенсации точно по енергоинтензивните предприятия и компенсации за въглеродните емисии. Стартираме такава работна група за изменение на закона. След ситуирането на НС, се надяваме това да бъде едно от първите решения, добави Везиева.

За нас е важно да изслушаме всички и да вземем правилните решения, за нас е важно да няма енергийно бедни. Важно е системите да работят и на трето място индустрията, защото ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика, добави финансовият министър Валери Белчев. Поехме ангажимент за седмица да стигнем до там да направим предложение. Още не сме казали да или не, не сме намерили формулата, обясни още Белчев.

Енергийният министър Андрей Живков отбеляза, че КЕВР взе решение, методиката е променена, от 1 ноември мярката ще бъде в сила, ще я комбинираме с масирана кампания до малките и средните предприятия, за да може поредният гратисен период, който им даваме да бъде успешно използван и да си намерят доставчик, каза още Живков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg